lauantai 15. syyskuuta 2012

Mumi-troll (1978)

Neuvostoliitossa tehtiin paljon korkeatasoista animaatiota, ja muumitkin pääsivät mukaan peräti kahteen lyhytelokuvasarjaan. Tässä esittelen niistä ensimmäisen eli Mumi-troll -elokuvasarjan vuodelta 1978.

Neuvostoliitossa valmistettu ja Soyuztelefilmin tuottama Mumi-troll pohjautuu Tove Janssonin kirjoini Muumipeikko ja pyrstötähti ja Taikurin hattu Jaksoissa vallitsee vangitseva tunnelma, synkkä ja maaginen. Sarja on viehättävää nukkeanimaatiota. Muumihahmot ovat suht normaalin näköisiä, tosin jotkut heistä ovat vahvasti tyyliteltyjä, ja joitakin erikoisuuksia esiintyy, esimerkiksi Muumimammalla on myssy päässään. Lyhytelokuvat ovat alkuperäisteokselle uskollisia yksityiskohdilta, mutta kirjan rakenne on pilkottu eri tavalla lyhytelokuviin sopivaksi.

Mumi-troll -elokuvasarjassa on kolme lyhytelokuvaa: Mumi-troll i drugie, Mumi-troll i kometa, Mumi-troll i kometa: Put domoy.

Voit katsoa kaikki kolme jaksoa putkeen YouTubessa.


Mumi-troll i drugie (Муми-тролль и другие)

Muumipeikko ja Nipsu tapaavat Nuuskamuikkusen rannalla. Muumipeikko pelastaa Niiskuneidin luolassa olevalta kasvilta. Muumit pitävät luolassa juhlat, joihin Tiuhti ja Viuhti ilmestyvät - ja heidän jäljissään Mörkökin. Piisamirotta singahtaa esiin milloin mistäkin (maakuopasta ja lattialuukusta). Juhlien aikana sataa lunta.

Mumi-troll i kometa (Муми-тролль и комета)

Piisamirotta ilmestyy Muumitaloon sateisena yönä. Nipsu ja Muumipeikko poimivat päärynöitä. He lähtevät Yksinäisille vuorille. Matkalla observatoriolle he tapaavat Nuuskamuikkusen ja Hemulin.

Mumi-troll i kometa: Put domoy (Муми-тролль и комета. Путь домой)

Muumipeikko ja Nipsu palaavat kotiin. Matkalla he piipahtavat juhlissa metsänväen kanssa, ihmettelevät merenpohjassa olevan laivan aarteita, todistavat evakuoinnin ja lennähtävät pyörremyrskyn myötä Muumilaaksoon. Lopuksi koko perhe pelastautuu luolaan, ja kun katastrofi on ohi, Nuuskamuikkunen soittaa iloisen sävelmän.
Neukku-Muumeista on kirjoitettu suomeksi myös blogeissa Flakpanzereita ja dinosauruksia ja Eläköön kuvat!1 kommentti:

  1. HAISTAKAA persereikääni jumalauta saatanat kikkeli pippeli

    VastaaPoista