perjantai 14. syyskuuta 2012

Mumintrollet (1969)


Alkutunnarissa muumeilla on yhä päät.

Tove ja Lars Jansson käsikirjoittivat SVT:lle tv-sarjan Mumintrollet, jonka Vivica Bandler ohjasi yhdessä Ulla Berglundin kanssa. Tv-sarja esitettiin ensi kerran 1969.

Vivica, Lasse ja Tove muumiperheen kanssa.

Sarjassa kuningas tulee vierailulle Muumilaaksoon ja hämmästelee muumien elintapoja ja elämänfilosofiaa. Muumit valmistelevat samalla myös näytelmää. Muumi-hahmoista mukana ovat Muumipappa, Muumimamma, Muumipeikko, Pikku Myy, Vilijonkka, Miska sekä Hosuli. Kaksi uutta hahmoa ovat kuningas sekä tämän hovirouva Karlson.

Päättömät muumit saapuvat kuninkaan luo.

Muumit mellastavat.

Jaksot

Tv-sarja koostuu 13 25-minuuttisesta jaksosta: Den lyckliga dalen, Av med näsan, Fjärilar och hovningar, Guld och sammet, Menuett och spaghetti, Rubiner och byxknappar, Parad och trolleri, Kungen kommer!, Kungen blir osynlig, Kungen flyger, Troll och teater, Rampfeber, Generalrepetition.


YouTubeen on ladattu kaikki sarjan jaksot, ja ne voi katsoa tältä kanavalta. :)Musiikki

Sarjassa kuullaan paljon musiikkia. Erna Tauro sävelsi tv-sarjaan seitsemän aivan uutta laulua: Si och så visan, Kärlekens rosor, Varje kryp, Det är ganska skönt, Lag och rätt, Tango, Rådd-djurets visa. Tove ja Lars Jansson sanoittivat kaikki uudet laulut yhdessä. Lisäksi Erna Tauro sävelsi muutamia instrumentaalisia kipaleita. Seitsemän uutta laulua sekä kaksi instrumentaalisävellystä julkaistiin Mumintrollen. Nio nya sånger -nuottivihkossa 1969.

Sarjassa kuultiin myös neljä Tove Janssonin sanoittamaa ja Troll i kulisserna -näytelmässä tutuksi käynyttä Muumi-laulua: Misans klagolåt, Lilla Mys visa, Mumintrollets visa, Slutsång.

Hosuli laulaa mainion nappiviisun.

Kaikki tv-sarjan laulut levytettiin Mumintrollen-nimiselle kuunnelmalevylle.


Kirjaversio

Lars ja Tove tekivät sarjan pohjalta myös hurmaavan Mumintrollen-kirjasen, jossa on kuvia sarjasta.

Muumiperhe.

Näyttelijät

Nils Brandt - Muumipappa
Birgitta Ulfsson - Muumimamma
Lasse Pöysti - Muumipeikko
Gunvor Sandqvist - Miska
Gustav Wiklund - Hosuli
Elina Salo - Pikku Myy
Lisa Bergström - Vilijonkka
Gösta Ekman - Kungen
Marianne Stjernqvist – Karlson


Kaikki muut näyttelijät paitsi kuningasta esittänyt Gösta Ekman ja Karlson alias Marianne Stjernqvist olivat suomenruotsalaisia ja puhuivat siten muminsvenskaa.

Vas. alh. Lasse Pöysti, Tove Jansson, Vivica Bandler.
Vas. ylh. Birgitta Ulfsson, Nils Brandt.

Moni tv-sarjan näyttelijöistä on ollut aikanaan "virallisia Muumi-näyttelijöitä". Lasse Pöysti esitti Muumipeikkoa jo Tove Janssonin vuoden 1959 Troll i kulisserna -näytelmässä. Birgitta Ulfsson oli myös mukana vuoden 1959 näytelmässä, jolloin hän esitti teatterirotta Emmaa, mutta vuonna 1969 rooli oli vaihtunut Muumimammaksi. Birgitta Ulfsson jatkoi Muumi-uraansa teatterissa vuonna 2002 ohjaamalla Muumit kulisseissa -näytelmän. Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson olivat naimisissa muumeja tehdessään, ja he ovatkin todellinen muumipariskunta. Heidän poikansa Tom Pöysti on jatkanut perheen perinteitä ja ääninäytellyt Muumipeikon roolin 1990-luvun Muumi-joulukalenterissa.

Kuningas lentää...

...ja muumit ihmettelevät.

Kaikkein tunnetuin Muumi-kasvo (tai pikemminkin Muumi-ääni!) tv-sarjan näyttelijöistä on kuitenkin ihana Elina Salo, joka on dubannut Pikku Myyn roolin Muumilaakson tarinoita -sarjan suomenkielisessä versiossa ja on siten Suomen "virallinen" Pikku Myy. Elina Salo on myös levyttänyt Tove Janssonin ja Erna Tauron viehättävän Lilla Mys visanin eli Pikku Myyn laulun peräti kahdesti!

Kuningas ja pikku Myy.

2 kommenttia:

  1. -"Tv-sarja ei ole kovin tunnettu Suomessa, eikä sitä tietääkseni koskaan esitetty täällä."

    Kyllä sarja Suomessa on näytetty. Itsekin pienenä katsoin ja tykkäsin kovasti.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta! Muokkaanpa tuon väärän tiedon pois. Muistatko, minä vuonna sarjaa esitettiin?

    VastaaPoista