perjantai 14. syyskuuta 2012

Näkökulmia Tove Janssonin elämään

Jos haluaa tutustua Tove Janssonin elämään, vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla.


Tove Jansson: Kuvanveistäjän tytär. Suom. Kristiina Kivivuori. Porvoo: WSOY 1969.
Toven oma muistelmateos on kaunokirjallinen novellikokoelma Kuvanveistäjän tytär, upea teos, jossa Tove kertoilee elämästään ja erityisesti lapsuudestaan. Tämä on jokaisen muuministin must-luettava!


Tordis Ørjasæter: Tove Jansson. Muumilaakson luoja. Suom. Saima-Liisa Laatunen. Porvoo: WSOY, 1987.
Ørjasæterin teos on suunnattu selvästi lapsilukijoille tarinoivalla tyylillään ja keskittymällä Toven lapsuusvaiheisiin. Ørjasæter  teos perustuu kirjailijan Tove Janssonin kanssa käymiin keskusteluihin. Kirjaan päätyneissä tarinoissa näkyy selvästi Toven tarinoinnin taito, sillä Tove on kaivanut muististaan hauskoja tarinoita.


Erik Kruskopf. Kuvataiteilija Tove Jansson. Suom. Eija Kämäräinen. Porvoo: WSOY, 1992.
Kruskopf keskittyy Toven uran kuvataiteelliseen puoleen. Kruskopf ei juuri kerro Toven yksityiselämästä mutta kertaa uran vaiheet mielenkiintoisesti ja kattavasti.


Christina Björk. Tove Jansson - mycket mer än Mumin. Stockholm: Bilda Förlag, 2003.
Tove-elämäkerta ruotsiksi. Paljon mielenkiintoisia kuvia ja monipuolinen kuva Toven tekemisistä.


Toven matkassa: muistoja Tove Janssonista. Toim. Helen Svensson. Suom. Outi Menna. Helsinki: WSOY, 2004.
Toven matkassa on hurmaava muistelmateos, jossa Toven tunteneet ihmiset avaavat uusia näkökulmia taiteilijan elämään. Aivan ihana on esimerkiksi Tuulikki Pietilän teksti.


Boel Westin. Tove Jansson: sanat, kuvat, elämä. Suom. Jaana Nikula. Helsinki: Schildt, 2008.
Boel Westinin elämäkerta on todellinen Tove Jansson -raamattu. Westin on perehtynyt hyvin tarkkaan ja monipuolisesti Toven elämään. Westinillä on ollut käytössään harvinainen yksityisaineisto, jota hän on ensimmäisenä tutkijana päässyt tonkimaan ja joka sisältää mm. Toven kirjeenvaihtoa ja päiväkirjat. Westin pohtii Toven taidetta kiehtovasti ja paljastaa Toven elämän aiemmin salattuja puolia kuten välirikot isän kanssa. Muumit kulkevat koko ajan mukana muumitutkija Westinin kirjassa, minkä takia muumien synty ja kehitys limittyy kiehtovasti Toven elämään. Westinin syvällisiä ja oivaltavia Muumi-kirjojen tulkintoja lukee lumoutuneena. Ainoa miinuspuoli on Westinin Suomen historian heikohko tuntemus, minkä takia Toven elämää ei juurikaan suhteuteta hänen elinaikansa tapahtumiin.


Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta. Helsinki: Tammi, 2013.
Uunituoreessa elämäkerrassa näkyy kirjoittajan, Tuula Karjalaisen, taidehistorioitsijatausta. Teos keskittyy Toven kuvataiteelliseen tuotantoon mutta ei kuitenkaan yllä sen käsittelyssä Erik Kruskopfin tasolle ja antautuu silti välillä turhan tarkkaan Suomen taide-elämän esittelyyn. Muumeja Karjalainen käsittelee ylimalkaisesti omissa luvuissaan erillään Tove muusta elämästä. Parhaiten Toven elämästä on käsitelty sota-aika, jonka Karjalainen saa eloon tekstissään.  Mielenkiintoisinta antia ovat Toven kirjeiden sisällöt, jotka olivat Karjalaisen päälähde ja joita hän käsittelee runsaasti. Kirja tuo myös uutta tietoa Toven yksityiselämästä.


Kirjeitä Tove Janssonilta. Toim. Helen Svensson ja Boel Westin. Suom. Tuula Kojo ja Jaana Nikula. Helsinki: Schildts & Söderströms. 2014.
Tove Jansson oli ahkera kirjeen kirjoittaja. Tove-asiantuntijat Svensson ja Westin ovat koonneet Toven kirjeistä teoksen, jota suosittelisin lähinnä pro-faneille.


Peter Karlsson: Muumimaailma ja todellisuus: Tove Janssonin elämä kuvina. Suom. Sari Kumpulainen. Helsinki: WSOY. 2014.
Satavuotisjuhlavuoden viihdyttävä tietopaketti Tovesta sisältää runsaasti ennen näkemättömiä kuvia sekä muutamia asiavirheitä.


Vielä sananen
Olen lukenut kaiken Tove Janssonista käsiini saamat tekstit, mutta täytyy myöntää, etten vielä ole törmännyt yhteenkään täydelliseen, vaikka Westinin teos on kieltämättä tähän mennessä paras. Milloin tulee kirja, jossa kerrottaisiin tarkemmin Toven aikuisille kirjoittamasta proosasta ja draamasta? Veljien Larsin ja Per Olovin elämästä olisi myös mielenkiintoista lukea. 


(Muokattu 8.11.2015.)

1 kommentti:

  1. Luin juuri Karjalaisen tuoreen Tove-elämänkerran, ja pidin siitä melko lailla. Tuon kyllä allekirjoitan, että ajoittain Suomen taidepiirien yleisistä suuntauksista kirjoitettiin ehkä liikaakin, ja liihoteltiin liian kauas Tovesta.

    Tuo Boel Westin kirja kuulostaa todella kiinnostavalta! =)

    VastaaPoista