perjantai 14. syyskuuta 2012

Mumindalen (1973)

Tove ja Lars Jansson käsikirjoittivat SVT:lle tv-sarjan Mumindalen, joka esitettiin Ruotsissa vuonna 1973. Tv-sarjan ohjasi Pi Lind ja tuotti Ulla Berglund. Tv-sarja tunnetaan lähteestä riippuen myös seuraavilla nimillä: Jul i Mumindalen, I Mumindalen, Mumindalen, Julkalendern Trollvinter, Julkalendern Mumindalen.

Tove hahmojen keskellä.

Tove ja sarjan hahmoja.

Jaksot

Tässä joulukalenterisarjassa on 24 10-minuuttista jaksoa: Det ensamma mumintrollet, Det förtrollade badhuset, Lilla My åker kana, Den stora kölden, Isfrun kommer, Den stora brasan, Möte med en förfader, Knytt och hemuler, Vad ska vi göra med hemulen?, Snöstorm, På väg tillsammans, Den första våren, Muminmamman.Förfäder och sonsöner, Vårvisan, Förfadern försvinner, Sommar i mumindalen, På en obebodd ö, Åska, En vacker dam flyter iland, Det osynliga barnet, Att våga bli arg, Det farliga kommer, Julafton.

Sarjan ensimmäiset 13 jaksoa pohjautuvat Taikatalvi-kirjaan. Muutama jakso pohjautuu Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -novellikokoelman novelleihin ja pari jaksoa myös Taikurin hattuun.

Kaikki tv-sarjan jaksot on laitettu YouTubeen, ja ne voi katsoa tältä kanavalta.

Tove ja Tuu-tikki.

Tove ja Muumipeikon pää.


Laulut

Joulukalenteriin tehtiin viisi aivan uutta laulua. Tove sanoitti lauluista yhden: Knyttenas julsång. Lars sanoitti neljä laulua: Mys äppelvisa,  Lilla Mys egen visa efter ett åskväder,  Lilla Mys sång till vattentunnan, Har du gjort en present?

Lisäksi tv-sarjassa käytettiin kuutta Erna Tauron säveltämää Taikatalvi-kirjan runoa: Har du mig här igen, Tootickis vintervisa, Mumintrollets arga sommarsång, Sorgesång om den döda ekorren, Svart natt, Tootickis vårsång.

Uudet laulut julkaistiin paria laulua lukuunottamatta Mumin-visor till julkalendern Trollvinter -nuottivihkossa 1973.

Crew ja cast koossa.

Näyttelijät

Tv-sarja on toteutettu hassusti: hahmoille on erikseen miimikkonäyttelijät ja ääninäyttelijät. Sarjan Wikipedia-sivulla on esitelty kätevässä taulukossa kunkin hahmon molemmat näyttelijät. Kaikki näyttelijät ovat ruotsalaisia.

Sarjan hahmot studiossa.

Suomenkielinen versio

Joulukalenteri esitettiin Suomen televisiossa joulukuussa 1994 YLE:n kanavalla. Tv-sarja dubattiin suomeksi. Kertojana toimii Pertti Weckström, Muumipeikon äänenä Tom Pöysti, Muumimammana Aino Lehtimäki, Muumipappana Tauno Lehtihalmes, Niiskuneitinä Titta Jokinen, Nuuskamuikkusena Heikki Määttänen, Tuutikkina Maija-Liisa Peuhu, Pikku-Myynä Leena Uotila ja Hemulina Seppo Kolehmainen. Sarjassa esiintyy myös monia muitakin hahmoja.

11 kommenttia:

 1. Hei, muistatko sinä vuoden 1990 joulukalenteria Miitta-tädin puuhaamo jossa esitettiin ihana satu Valkoinen karhu ja joulutähti? sattuuko olemaan vhs-kasetilla? mistään ei löydä tuota satua, siis ei youtubesta eikä elävästä arkistosta, eivät voi kuulemma esittää tekijänoikeussyistä, siinä olisi ihana se tunnusmusiikki! Harmi, ettei mistään löydä enää tuota..

  VastaaPoista
 2. Moi! Harmi vaan, en kyllä ole nähnyt tuota ohjelmaa, eikä ole vhs:lläkään. :/

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Kyllä tässä suomenkielisessä muumijoulukalenterissakin on kaikki laulut mukana. Itselläni on sarjasta kaikki jaksot vhs:llä, lukuunottamatta yhtä.

  VastaaPoista
 4. Tuo jouluaaton jakso taitaa olla ainut josta laulu puuttuu. Suomenkielisestä versiosta nimittäin löytyvät ainakin Tuutikin laulut mustasta yöstä, lumikengistä, hatun kääntämisestä väärinpäin ja oravan hautajaislaulu sekä muumipeikon kesänylistyslaulu, niiskuneidin joululaulu ja myyn laulut tynnyristä, omenoista ja niiskuneidin palaneesta otsatukasta.

  VastaaPoista
 5. ISO KIITOS tiedosta, Anonyymi! Muokkasin heti virheen pois tekstistä. Vau, olisipa mahtavaa nähdä nuo jaksot suomeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse asiassa juuri siirtänyt ne kasetilta tietokoneelle ja ajattelin laittaa DVD:lle!

   Poista
  2. Hei. Viestistäsi on jo kaksi vuotta, mutta toivottavasti tavoitat tämän. Oletko siirtänyt vielä dvd:lle? Äitini rakastaa muureja ja tämä joulukalenteri oli tv:ssä hänen lapsuudessaan. Olisi ihana jos voisin esim ostaa sinulta nuo jaksot jos saisit dvd:lle?

   Poista
 6. Tietokoneelle vaan ja jos mahdollista, myös youtubeen! Olisi kiva kattoa, viimeksi lapsena tullut katottua. -Fani

  VastaaPoista
 7. Hei, se jolla on muumijoulukalenterin jaksoja suomeksi puhuttuna niin pliis ota yhteyttä: tino.j.91@wippies.com. Olisin kiinnostunut :)

  VastaaPoista
 8. Itsekkin olen valmis maksamaan saadakseni ne 24 jaksoa suomeksi. Jos joskus joku näkee jolla on ne ja on kiinnostunut auttamaan minua tässä haasteessa niin laita viestiä joniseppal@gmail.com

  Toinen vaihtoehto on, että ostan sen ruotsinkielisen dvd:n, noh opettelen sen kielen muutenkin, mutta olis kiva lapsille näyttää suomeksi : )

  VastaaPoista
 9. Katselin että RTVA:sta löytyy ne jaksot suomeksi. Kun koronatilanne sallii niin kaverini aikoo mennä sinne ja äänittää jaksot jotka sitten yhdistetään ruotsalaiseen kuvaan. Aion ladata ne youtubeen ja koitan muistaa jakaa linkin tänne. Ja jos jollakulla tämän lukijalla niitä jaksoja on suomeksi niin laita vaan suoraan drive kansiossa ettei mitään sähköpostihärdelliä tarvita. :)

  VastaaPoista