sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Tove Janssonin aikuistenromaanit

Tove Jansson oli lahjakas ja monipuolinen kirjailija, joka ei kirjoittanut pelkästään Muumi-kirjoja vaan teki myös laajan tuotannon aikuistenproosan saralla. Tove julkaisi neljä aikuistenromaania, joista kerrotaan tarkemmin nyt.Kesäkirja (Sommarboken, 1972, suom. Kristiina Kivivuori, 1973)

Kesäkirja on viehättävä kuvaus kesästä, jonka pikku Sophia viettää isänsä ja isoäitinsä kanssa saarella. Lisätietoa tästä kirjasta täällä.Aurinkokaupunki (Solstaden, 1974, suom. Kristiina Kivivuori, 1975)

Tove ja Tooti kävivät matkoillaan kerran St. Petersburgin floridalaisessa merenrantakaupungissa, jossa asusti lähinnä vanhuksia, jotka tulivat näihin "Sun Cities" -nimellä mainostettuihin paikkoihin viettämään vanhuutensa viime päivät. Tästä sai Tove idean kirjaansa, joka käsittelee  Butler Arms -nimistä vanhankotia, samannimistä, jossa Tove ja Tooti matkallaan yöpyivät. Tove alkoi kirjoittaa tarinaa aurinkokaupungista jo paikan päällä. Tarina alkoi ensin novellina mutta paisui pian romaaniksi. Toven tarkka ihmistuntemus tulee erinomaisesti esille tässä kirjassa, jossa hän kertoo vanhusten suhteista hiljaisessa lepokaupungissa.Kunniallinen petkuttaja (Den ärliga bedragaren, 1982, suom. Kyllikki Härkäpää, 1983)

Kunniallinen petkuttaja on ehdottomasti lempikirjani Toven myöhemmästä tuotannosta! Kirja on kiehtova tarina kahdesta naisesta saaristolaiskylässä. Katri Kling on vahva nainen, joka muuttaa yksin asuvan taiteilija Anna Aemelinin taloon asumaan ja valtaa pikku hiljaa talon itselleen. Anna on heikkoluonteinen, kaikkien huijattavissa.Stenåkern (1984)

Stenåkern (Kivipelto) kertoo eläkkeelle jääneestä toimittajasta Jonaksesta. 108-sivuinen teos ei koskaan ilmestynyt suomeksi itsenäisenä teoksena, mutta se on suomennettu ja liitetty osaksi Kevyt kantamus -novellikokoelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti