perjantai 12. lokakuuta 2012

Ihmisiä Tove Janssonin elämässä

Sam Vanni.  (Synt. Samuel Besprosvanni.) Toven mentori ja rakastettu muutamien vuosien ajan 1930-luvulla. Vanni oli Tovea viisi vuotta vanhempi ja juutalainen, minkä takia Toven vanhemmat vastustivat suhdetta. Vannin älykköluonne kiehtoi Tovea. He tapasivat vuonna 1935 ja säilyivät ystävinä suhteen loputtua.

Toven piirros Sam Vannista vuodelta 1939.
Toven kopioima Sam Vannin piirros Tovesta vuodelta 1935.

Maya Vanni. Sam Vannin vaimo, josta tuli Toven hyvä ystävä.

Maalaus Maya Vannista vuodelta 1938.

Tapio ”Tapsa” Tapiovaara. Toven rakastaja noin vuosina 1939–1942. Suhdetta varjostivat sota sekä uskottomuus. Tapsa oli Kiilaan kuulunut vasemmistolainen taiteilija. Hänen veljensä oli elokuvaohjaaja Nyrki Tapiovaara. Tovesta tuli Tapsan ensimmäisen lapsi kummi.

Tapio Tapiovaaran piirros Tovesta vuodelta 1941.

Atos "Sofi" Wirtanen. SDP:n ja myöhemmin SKDL:n kansanedustaja. Tapasivat 1943. Suhde päättyi 1952. 1940-luvun puolivälissä Toven ja Atoksen suhde herätti paljon pahoja puheita, koska he eivät olleet naimisissa tai edes kihloissa. Atos otti kihlautumisen puheeksi ensimmäisenä. Lapsiakin suunniteltiin, mutta Tove epäröi. Vivica-suhteen jälkeen Tove kosi Amosta joulukuussa 1947, ja häitä suunniteltiin keväälle 1948, mutta hääsuunnitelmat menivät mönkään. Toinen versio tapahtumista: Tove petti Atosta "merimaalariksi" kutsumansa miehen kanssa ja sai hermoromahduksen tupaantuliaisissaan (molemmat miehet taisivat olla paikalla) ja sai hoidoksi morfiinia. Lopulta Tove väsyi salailuun ja kosi Atosta, mutta häät peruuntuivat. Kun Atos halusi mennä naimisiin 1952, Tove kieltäytyi, ja niin suhde päättyi. Atoksen hattu lienee inspiroinut Tovea Nuuskamuikkusen ulkonäön luomisessa.

Tove ja Atos Wirtanen potkimassa soraa.

Vivica "Vifs" Bandler. Toven hyvä ystävä. Viviva oli silloisen Lassen tyttöystävän sisko. Vivicalla ja Tovella oli suhde loppusyksystä 1946 kesään 1947. Samaan aikaan Vivica oli naimisissa Kurt Bandlerin kanssa ja Tove oli yhdessä Atos Wirtasen kanssa. Vivica toi muumit teatteriin, ja Tove ja Vivica pysyivät ystävinä. Muistelmissaan Vivica Bandler kirjoitti Tovesta näin: ”Tove Jansson ja minä tapasimme, kun olimme kumpikin 30-vuotiaita. Hän antoi minulle rohkeutta tulla taiteilijaksi, ja minä annoin hänelle rohkeutta kehittyä ihmisenä.” Vivica jäi muumeihin elämään monellakin tapaa: Tiuhti ja Viuhti (Tofslan och Vifslan) ovat saaneet nimensä Tovelta ja Vivicalta. Mymmeli-sanan alkuperä on myös Vivican piireistä, joissa lesboilla oli koodiniminä mymlor ja spöken. Lesbojen rakastelusta käytettiin verbiä mymla, ja lesbojen rakkauselämästä käytettiin myös substantiiveja mymmel ja mymleri.

Tove ja Vivica.

Tove ja Vivica Bresdkärillä.

Eva Konikoff. Yksi Toven tärkeimmistä ja rakkaimmista ystävistä. Tove kutsui häntä Konikovaksi ja Koniksi. Eva joutui muuttamaan vuonna 1941 Yhdysvaltoihin. Tove ja Eva kävivät ahkeraa kirjeenvaihtoa.

Maalaus Eva Konikoffista vuodelta 1941.

Toven piirros itsestään, Evasta ja tämän veljestä.

Ragni Cawén. Toven kummitäti, taidemaalari. Ragnin puoliso Alvar Cawén oli Toven isä ystävä.

Toven kirje kummitädilleen Ragnille vuonna 1938.

Hamin eli Toven äiti piirros
Cawenin perhe - Alvar, Ragni ja Matti.

Britt-Sofie "Bitti" Foch. Kultaseppä, Toven rakastettu vuoden 1952 paikkeilla.

Kenneth Green. Englantilainen kääntäjä, jonka kanssa Tovella oli lyhyt suhde.

Jacques. Toven rakastettu Ranskassa.

J. O. Tallqvist. Toimittaja, jonka kanssa Tovella oli romanssinpoikanen. Tallqvist kirjoitti myös muumeista, arvosteli Toven teoksia ja haastattelikin tätä ainakin vuonna 1947.

Elisabeth Wolff. Toven nuoruudenystävä, jonka kanssa Tove kävi kirjeenvaihtoa. Elisabethin äiti oli Tovenkin taideteoksia ahkerasti arvioinut taidekriitikko Sigrid Schauman, joka taasen oli Toven äidin ystävä ja jonka veli Eugen Schauman muistetaan Bobrikovin ampujana.

Pentti Eistola. Lääkäri Pentti Eistola rakensi itselleen muumitalon pienoismallin vuonna 1958 luettuaan Taikatalven. Tove tutustui Eistolaan vuonn 1958, ja myöhemmin Tove, Tuulikki ja Pentti Eistola rakensivat Muumitalon.

Svensson. Merirosvo, Toven tuttu saaristomaisemasta.

Kråkon merirosvot Nisse Sjöblom ja Sven Brunström.

Eva Cederström. Toven ystävä ja opiskelutoveri 1930-luvulla. Eva ja Tove olivat luokkansa ainoat naiset Ateneumissa.

Erik Tawastsjerna. Toven lapsuuden kaveri, naapurinpoika. Kuvanveistäjän tyttäressä ”Poju”. Tunnetaan musiikkihistorioitsijana ja Sibelius-elämäkertojen kirjoittajana.

Albert Gustafsson. Toven lapsuudenystävä Pellingin saaristosta. Myöhemmin Toven ja Tootin yhteinen ystävä saaristokesinä.

Tove ja Albert Gustafsson Albertina-veneessä.

Hjalmar "Hageli" Hagelstam. Toven suuresti arvostama opettaja ja ystävä. Kaatui sodassa 1941. Tove muutti Hagelstamin vanhaan ateljeeseen Ullanlinnankadulle vuonna 1944.

Muita ystäviä tai opiskelutovereita: Matti Petäjä, Unto Virtanen, Christian Sibelius, Runar Engblom, Sven "Svenkka" Grönvall, Mikko Laasio, Unto Pusa, Gunvor Grönvik, Ricki, Rosa Linnala, Wolle Weiner, Carin Cleve, Ada Indursky, Eva Wichman, Essi ja Ben Renvall, Ina Colliander.

Tove opiskelukavereineen Ateneumin katolla 1930-luvulla.

Tove opiskelukaveriensa kanssa 1930-luvulla.

Maalaus Huonekaluarkkitehti vuodelta 1943 eli Runar Engblomin muotokuva.

Karikatyyrejä opiskelutovereista 1930-luvulta: Matti Petäjä, Sakari Tohka, Unto Pusa.

Lähteet: Boel Westinin, Tuula Karjalaisen ja Erik Kruskrofin Tove-elämäkerrat, Vivica Bandler -elämäkerta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti