perjantai 12. lokakuuta 2012

Muumit ja suuri tuhotulva (Småtrollen och den stora översvämningen, 1945)


Oli varmaan jo iltapäivä eräänä elokuun lopun päivänä, kun Muumipeikko ja hänen äitinsä saapuivat suuren metsän sisimpiin sopukoihin. Siellä oli aivan hiljaista, ja puitten alla oli niin varjoisaa kuin hämärä olisi jo laskeutunut. Siellä täällä kasvoi valtavia kukkia, jotka loistivat omaa valoaan kuin lepattavat lamput, ja syvällä varjojen välissä liikkui pieniä kylmänvihreitä valopisteitä.Muumimamma ja Muumipeikko matkaavat synkkien seutujen läpi etsiessään Muumipappaa. Matkalla he tapaavat Nipsun, joka liittyy mukaan joukkoon. Muitakin erikoisia otuksia muumit tapaavat, mm. meripeikon ja maraburuhaikaran. Kirjassa tapahtuu jatkuvasti kaikenlaista jännittävää kuten muurahaisleijonan hyökkäys ja myrsky.

Tässä ensimmäisessä Muumi-kirjassa tutustutaan moniin Muumi-hahmoihin: muumien ydinperheeseen eli pappaan, mammaan ja peikkoon sekä Nipsuun, hemuleihin ja hattivatteihin. Jo tässä ensimmäisessä kirjassa valotetaan myös muumien historiaa ja kerrotaan kaakeliuunien takana asuvista esi-isistä.

Kirjan lopussa tutustutaan myös Muumilaaksoon, kun muumiperhe löytää ihanan laakson, jonne papan rakentama talo on ajelehtinut.

Ja siinä talossa he sitten elivät elämänsä loppuun asti, mitä nyt jonkun kerran kävivät vaihteen vuoksi matkalla muualla.


Onnellinen Muumi-satu kirjoitettiin Suomen vaaran vuosina, toisen maailmansodan aikana. Sota oli ahdistavaa aikaa nuorelle taiteilija Tovelle, jonka mielestä "kaikki värit kuolivat" sodan aikana. Maailmansodan pelko synnytti Tovessa halun kirjoittaa jotakin, joka päättyisi onnellisesti. Ystävät kannustivat Tovea kirjoittamaan satukirjan, ja niin Tove ryhtyi toimeen ja kirjoitti vuosina 1939-1940 ensimmäisen version ensimmäisestä Muumi-kirjastaan. Tove valitsi satuunsa päähenkilöiksi Garm-lehden pilapiirrostensa "äkäiset signatuurihahmot". Tove päätyi kuvaamaan muumipeikkoja satukirjoissaan, sillä pelkäsi, että hänen onnellisesti päättyvät satunsa olisivat tulleet liian sentimentaalisiksi, jos hän vielä olisi piirtänyt prinssejä ja prinsessoja.Kirja jäi kuitenkin viimeistelyä vaille, mutta Tove jätti kirjansa kustantamo Söderströmille 1.5.1944, ja vasta vuonna 1945 kirja julkaistiin. Kirjan työnimi oli Mumintrollets underliga resa, mutta kirja julkaistiin nimellä Småtrollen ('pikkupeikot'), sillä kustantajan mielestä muumit kirjan nimessä olisivat olleet liian mielikuvituksellisia ja karkottaneet lukijat. Ensimmäinen Muumi-kirja ei saanut suurta suosiota, siitä ilmestyi vain yksi arvostelu vuonna 1946, ja sitä myytiin vain satoja kappaleita. Suomen kielelle kirja käännettiin vasta vuonna 1991 nimellä Muumit ja suuri tuhotulva.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti