lauantai 13. lokakuuta 2012

Taikatalvi (Trollvinter, 1957)

Ja sitten tapahtui sellaista, mitä ei ollut nähty ei kuultu siitä päivin, jolloin ensimmäinen muumi vaipui talviuneen. Muumipeikko heräsi eikä saanut enää unta.


Muumipeikko herää keskellä talvea. Koko muu perhe nukkuu, ja Muumipeikko ihan yksin. Kaikki tuttu ja turvallienn on poissa, ja ulkona odottaa kylmä, outo ja uusi maailma. Lumi on Muumipeikolle jotain aivan uutta, samoin talven elämä ja talviolennot. Peikkorukka kaipaa aurinkoa ja perhettään. Vaan pakko on peikon ryhdistäytyä ja opetella elämään talven kanssa, vaikka se aluksi onkin hyvin hankalaa.Muumipeikkoa talveen tutustuttaa Muumipapan uimahuoneessa asustava Tuu-tikki. Tuu-tikki tykkää talvesta ja opettaa Muumipeikkoa selviytymään talvesta.Toinen talvea rakastava olento hiihtäjähemuli, hiihtohullu ulkoilmaihminen, jollaisen meistä jokainen varmasti tuntee myös tosielämässä. Kirjassa seikkailee myös Pikku Myy, joka sopeutuu talveen erinomaisesti.Muumipeikko tapaa kaakeliuunissa asustavan esi-isänsä, joka on ensin kovin säikky mutta villiintyy myöhemmin aika hurjaksi: Sinä yönä Muumipeikon esi-isä kalusti uudelleen koko talon, aivan hiljaa mutta osoittaen hämmästyttävää voimaa. Hän oli kääntänyt sohvan kaakeliuuniin päin ja ripustanut kaikki taulut uusiin paikkoihin. Kaikki huonekalut oli siirretty paikoiltaan ja herätyskello lojui roskasangossa. Tilalle hän oli raahannut ullakolta paljon vanhaa rojua ja latonut sen kaaliuunin ympärille.


Kirjassa tutustutaan myös näkymättömiin olentoihin ja muihin mystisiin talven olioihin.


Taikatalvi on ensimmäinen Muumi-kirja, jossa käsitellään kuolemaa: pöhkö orava ei mene Jäärouvaa pakoon ja jäätyy kuoliaaksi. Muumipeikko järkyttyy, mutta Tuu-tikki lohduttaa tyypilliseen pragmaattiseen tapaansa.

Jos on kuollut, niin on kuollut, Tuu-tikki sanoi ystävällisesti. Tämä orava muuttuu vähitellen maaksi. Ja myöhemmin hänestä kasvaa puu, jossa uudet oravat hyppelevät. Onko se niin surullista?
Taikatalvi-kirjassa Muumipeikko joutuu itsenäistymään ja selviämään yksin. Keväällä muun perheen herätessä hän tuntee jopa ylpeyttä siitä, että valvoi koko talven: Tule, minä näytän sinulle lunta.Taikatalvi on kirja, joka muutti koko Muumi-sarjaa psykologisempaan suuntaan. Myös teoksen kuvitus oli Muumi-sarjassa uraauurtavan hienoa. Lue sitaatteja kirjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti