keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Muumipeikko ja pyrstötähti (Kometjakten, 1946)

Muumipeikko ja pyrstötähti vuoden 1946 laitoksesta.

Pian ensimmäisen Muumi-kirjansa ilmestyttyä Tove alkoi työstää toista Muumi-kirjaansa, jonka työnimi oli Mumintrollet och den kusliga kometen. Myös tätä Muumi-kirjaansa Tove kirjoitti sodan aikana, mikä näkyy kirjassa pakolaisina, uhkaavana tunnelmana sekä kaiken tieltään tappavana katastrofina eli pyrstötähtenä, jota on verrattu myös atomipommiin.

Jättikokoinen krokotiili vuoden 1946 laitoksesta.

Tove kirjoitti tarinan vuoden 1945 aikana, ja kuvitukset syntyivät toukokuussa 1946. Kometjakten julkaistiin vuonna 1946, mutta siitäkään ei tullut menestystä. Suomalaisissa lehdissä julkaistiin muutama arvostelu, jotka olivat kaikki hyvin myönteisiä. Ruotsissa Kometjakten ilmestyi 1947, mutta suomeksi teos ymmärrettiin kääntää vasta 1955 nimellä Muumipeikko ja pyrstötähti.

Muumipeikko ja Niiskuneiti vuoden 1968 laitoksesta.

Kirjasta on olemassa kolme eri versiota, kaikki erinimisiä: Kometjakten (1946), Mumintrollet på kometjakt (1956), Kometen kommer (1968). Kirjoissa on lieviä eroavaisuuksia. Alkuperäisessä vuoden 1946 versiossa osa kuvista on akvarellilaveerauksia. Vuoden 1956 laitoksessa akvarellikuvitukset vaihtuivat tussipiirroksiin. Viimeisin versio vuodelta 1968 on kokenut jo suurempia muutoksia: luontokuvauksia on muutettu suomalaisemmiksi, Muumipappa hamuaa palmuviinin sijaan maitoa, ja silkkiapinan sijaan Nipsu pelastaa kissan. Myös kuvitusta on muokattu hieman toisesta versiosta: esimerkiksi muumien kuonot ovat pyöristyneet.

Sama kuva kolmessa eri muodossaan: vasemmalta oikealle: 1946, 1956, 1968.

Suomenkielinen käännös on tehty vuoden 1956 laitoksen pohjalta. Muumipeikko ja pyrstötähti päivitettiin suomen kielelle viimeisimpään versioon vuonna 2010. 2010-luvun suomenkieliset lapset saavat siis tutustua tähän ihastuttavaan pikku kisuseen hupsun silkkiapinan sijaan.
Kissa vuoden 1968 laitoksesta.

Kirjan juoni on tyypillinen alkukauden Muumi-teoksille: idyllistä uhkaan, uhkasta takaisin idylliin. Tarina käynnistyy kauniina kesäpäivänä: Muumipeikko leikkii ystävänsä Nipsun kanssa, kaikki on hyvin, ja perhe on onnellinen. Vaan sitten filosofi Piisamirotta saapuu taloon ja alkaa paasata maailmanlopusta. Hirveä kohtalo uhmaa Muumilaaksoa: pyrstötähti iskeytyy maahan ja tuhoaa kaiken! Muumipeikko päättää ottaa selvää pyrstötähdestä ja lähtee Nipsun kanssa kohti tähtitornia kysymään tähtitieteilijöiltä tietoa pyrstötähdestä. Matkalla he joutuvat moneen jännään seikkailuun ja saavat muutaman uuden ystävän: Nuuskamuikkusen, Niiskuneidin, Niiskun ja Hemulin. Tähtitornissa kumppanukset saavat tietää pyrstötähden iskeytyvän Muumilaaksoon pian, ja niin he kiirehtien rientävät takaisin kotia kohti. Perhe menee evakkoon Nipsun löytämään luolaan. Lopulta pyrstötähti vain hipaisee maata, ja maailmanloppu peruuntuu. Merikin palaa takaisin.

Piisamirotta vuoden 1946 laitoksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti