keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Taikurin hattu (Trollkarlens hatt, 1948)Toisen Muumi-kirjan ilmestymisvuonna 1946 Tove alkoi kirjoittaa kolmatta Muumi-kirjaansa Trollkarlens hatt. Käsikirjoitus paisui suureksi, ja julkaisemisen ehtona oli, että kaksi lukua karsitaan pois.  Pois jäivät kertomukset padon rakentamisesta, Muumimamman suursiivouksesta ja hemulin tädistä, joka siirrettiin seuraavaan kirjaan. Pois jäi myös kohtaus, jossa Nipsu ja Muumipeikko joutuvat tappeluun Nipsun sanottua Muumipeikkoa paksuksi!

Kirja ilmestyi vuonna 1948. Kustantamo vaihtui Schildtsin kustantamoon, joka julkaisi kaikki loput Muumi-kirjat. Kirja sai ihastuneen vastaanoton sekä Suomessa että Ruotsissa, jossa se ilmestyi 1949. Suomenkielinen versio, Taikurin hattu, ilmestyi 1956. Trollkarlens hatt oli ensimmäinen Muumi-kirja, joka ilmestyi englanniksi: jo vuonna 1950 julkaistiin Finn Family Moomintroll. Kirja teki muumit tunnetuksi myös Englannissa ja ennakoi siten 1950-luvun sarjakuvasopimusta englantilaisen sarjakuvasyndikaatin kanssa. Trollkarlens hatt oli Toven kirjallinen läpimurto, jonka jälkeen tie oli avoin muumien maailmanvalloitukselle.

Taikurin hattu on kertomus ihanasta lapsuuden kesästä, jolloin tapahtuu kaikenlaista jännää. Muumitaloon kasvaa viidakko, merellä jahdataan jättimäistä mamelukkikalaa, oudot matkalaiset Tiuhti ja Viuhti ilmestyvät Muumitaloon salaperäisen matkalaukkunsa kanssa, tutustutaan pelottavaan Mörköön, ja Muumimamman laukku katoaa. Episodimainen kirja on ihanaa luettavaa.Taikurin hatun taustatiedon lähde: Boel Westinin Tove-elämäkerta.

1 kommentti: