torstai 14. helmikuuta 2013

Muumipapan urotyöt (Muminpappas memoarer, 1950)


Muumipapan urotyöt on yksi hauskimpia Muumi-kirjoja. Se on tulvillaan villejä seikkailuja, hassunhauskoja hahmoja ja nokkelaa huumoria. Muumipapan urotyöt koostuu Muumipapan minämuodossa kirjoittamista muistelmista sekä muutamista pätkistä, joissa Muumipappa lukee muistelmia ääneen. Muistelmat on kirjoitettu seikkailukertomuksia ja elämäkertoja parodioivassa sävyssä.

Muumipapan karvas alku Hemulitädin orpokodissa.

Muumipappaa ottaa kohtalonsa omiin käpäliinsä
ja pakenee orpokodista.

Muumipappa saa uuden ystävän.

Muumipappa saa lisää ystäviä.

Hemulitäti palaa, mutta onneksi tahmatassut vievät hänet.

Villi merimatka.

Seurue saapuu uuteen maahan ja tutustuu Mymmeliin
ja myöhemmin koko hänen perheeseensä.
(Pikku Myy syntyy tässä kirjassa!)

Kuninkaan juhlat ovat varsinainen seikkailu.

Hupsu kuningas.

Kummitus poikkeaa tarinaan.

Vielä villimpi merimatka.

Ihmeellinen kohtaaminen:
Muumimamma saapuu aalloista
suoraan Muumipapan syliin.

Tove tarjosi neljännen Muumi-kirjansa käsikirjoitusta kustantamolle jo 1949, mutta sitä ei vielä uskallettu ottaa. Kun se sitten hyväksyttiin, käytiin hieman kiistaa kirjan nimestä. Tove suunnitteli kirjalle nimeä Muminpappas meroarer, mutta kustantajan mielestä memoarer (muistelmat) oli liian edistyksellinen sana lapsille, ja niin kirja julkaistiin nimellä Muminpappas bravader vuonna 1950. Teoksesta on julkaistu kolme eri versiota vuosina 1950, 1952 ja 1968. Vuonna 1968 kirja Toven alunperin haluaman nimen. Suomennoksessa vanha nimi on kuitenkin säilynyt, eli luemme Muumipapan urotöitä emmekä Muumipapan muistelmia. Teos oli arvostelumenestys ilmestyessään.

Muumipapan uudet kaverit: Fredrikson, Hosuli, Juksu, Mymmeli ja kummitus.

Muumipapan muistelmat ovat jännää kuunneltavaa Muumipeikolle, Nipsulle ja Nuuskamuikkuselle, sillä Muumipappa paljastaa, kuinka heistä jokaisen vanhemmat kohtasivat. Nipsun isä Hosuli ja Nuuskamuikkusen isä Juksu olivatkin Fredriksonin ohella Muumipapan parhaita kavereita nuorena. Aivan kirjan lopussa Muumipapan vanhat ystävät tulevatkin käymään Muumitaloon.

Vanhemmat ja lapset kohtaavat.

Lue sitaatteja kirjasta!

Taustatiedon lähde: Boel Westin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti