tiistai 19. helmikuuta 2013

Tove Jansson ja apinat

Tove Janssonin isällä Faffanilla oli Poppolino-niminen apina, jota tämä rakasti suuresti mutta jota kaikki muut perheenjäsenet inhosivat. Apina oli nimittäin hyvin huonokäytöksinen: se puri, raapi, kaatoi veistoksia ja roiski kipsiä, söipä suuhunsa vahaisen Jeesus-lapsenkin. Kerran apina hyppäsi vanhan rouvan niskaan ja alkoi kiskoa koristeita tämän hatusta.

Poppolino saarella.

Tove ja Poppolino.

Tove ei pitänyt Poppolinosta, mutta kerran hän puki apinan nukenvaatteisiin ja otti sen mukaan raitiovaunuun. Konduktööri ei arvostanut Toven temppua.

Tove ystävineen veneessä.
Tovella on sylissään Poppolino häkissä.

ove oli lapsena hyvin mustasukkainen apinasta, sillä Faffanin oli vaikea osoittaa lempeyttään ihmisille, mutta eläimille hän osasi lässyttää. Faffanilla oli myös lukuisia muita lemmikkejä kuten kissoja, koiria, varis, rotta ja kanarialintuja. Poppolino-apina tosin popsi kanarialintuja silloin tällöin. Tove oli sitä mieltä, että Faffan rakasti vain vaimoansa Hamia enemmän kuin apinaansa.

Poppolino-apina saa Faffanilta pusun.

Poppolino on selvästi ollut inspiroiva hahmo Tovelle, sillä Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjan ensimmäisessä versiossa esiintyy ilkikurinen silkkiapina. Tove kertoo isänsä Poppolino-apinasta myös Kuvanveistäjän tytär -muistelmateoksessaan.

Silkkiapina.

Nykyinen lastenkirjailija ja erään Tove Jansson -elämäkerran rustaaja Christina Björk intoutui lapsena muumitarinan silkkiapinasta ja kirjoitti siskonsa kanssa Tovelle fanikirjeen, jossa ilmaisi rakkautensa apinoita kohtaan. Tove vastasi Christinalle ja tämän Ulla-siskolle kolmesivuisella kirjeellä, jossa hän monin argumentein perusteli, miksi tyttöjen ei tulisi hankkia apinaa lemmikkieläimeksi!

Kolme sivua tiukkaa tekstiä apinoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti