keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Muumi-kirjojen vilijonkat

Useissa Muumi-kirjoissa esiintyy vilijonkkia. Muumi-kirjoissa esiintyvät vilijonkat ovat eri hahmoja, mutta he kantavat lajinsa nimeä eikä heillä ole sen persoonallisempia nimiä.

Suomennoksissa Filifjonkan on vääntynyt moneen eri muotoon:
- Hannes Korpi-Anttilan suomennos Kuinkas sitten kävikään? -kuvakirjaan: Vilivinkka.
- Laila Järvisen suomennos Vaarallinen juhannus -kirjaan: Vilijaana (Filifjonka) ja Vilijanne (Filifjonk).
- Laila Järvisen suomennos Taikatalvi-kirjaan: vilijonkka.
- Kirsi Kunnaksen suomennos Kuka lohduttaisi Nyytiä?-kuvakirjaan: Vilijaana.
- Laila Järvisen suomennos Hemuli joka rakasti hiljaisuutta -novelliin: Vilivinkka.
- Laila Järvisen suomennos Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin -novelliin: Vilijonkka.
- Kaarina Helakisan suomennos Muumilaakson marraskuu -kirjaan: Vilijonkka.

Vilivinkka Kuinkas sitten kävikään? -kuvakirjassa.

Ensimmäinen vilijonkka tavataan Kuinkas sitten kävikään? -kirjassa. Jo tässä ensimmäisessä esiintymisessään vilijonkkalaji näyttää luonteensa: hermostunut ja neuroottinen.

Teatterirotta Emma Vaarallisessa juhannuksessa.

Vilijaana Vaarallisessa juhannuksessa.
Vilijanne ja Vilijaana Vaarallisessa juhannuksessa.

Vaarallisessa juhannuksessa tutustutaan kokonaiseen vilijonkkaperheeseen. Teatterirotta Emma asustaa ja siivoaa teatterissa. Hänen ukkovainaansa oli teatterin näyttämömestari Vilijanne. Vilijannen sisarentytär taasen on Vilijaana, joka kutsuu Emman joka vuosi juhannusjuhliin, joihin Emma ei koskaan tule. Kireät ovat välit tässäkin vilijonkkasuvussa, mikä onkin tyypillistä vilijonkille. Siitä, onko teatterirotta Emma vilijonkka, ei  muuten ole täyttä varmuutta, mutta epäilys on suuri johtuen Emman vilijonkkamaisesta ulkonäöstä ja käytöksestä (komentelee ja siivoaa) sekä hänen vilijonkka-aviomiehestään.

Vilijonkka Taikatalvessa.

Taikatalvessa esiintyvä vilijonkka on hyvin pienessä joskin muistettavassa osassa: - - Vilijonkka juoksi sekapäisenä ja voivotellen edestakaisin puutarhassa. Hänen ruukkukasvinsa olivat paleltuneet. Joku oli syönyt hänen ruokansa. Ja matkalla Muumilaaksoon hän oli kohdannut erään hävyttömän Kampsun, joka oli sanonut, että talvi on talvi ja sitä varten on varustauduttava ajoissa. Tässä kirjassa ensimmäistä kertaa viitataan Vilijonkan ja Louskan/Kampsun suhteeseen. Taikatalven Vilijonkka on yrmeä ja paheksuva, kuten vilijonkkien on tapana olla.

Vilijonkka Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -novellikokoelmassa.

Viimeisissä Muumi-kirjoissa Vilijonkka korvaa Niiskuneidin päänaishahmona. Neuroottinen Vilijonkka on kieltämättä psykologisesti paljon mielenkiintoisempi hahmo kuin herttainen Niiskuneiti. Kummatkin edustavat tosin joitain perinaisellisia piirteitä. Vilijonkan ensimmäinen esiintyminen kunnon henkilöhahmona enemmän kuin tyyppinä on Näkymätön lapsi -novellikokoelman Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin -novellissa. Vilijonkka odottaa onnettomuuden tapahtuvan eikä tykkää Kampsusta vaikka kutsuukin tämän teelle luokseen.

Vilijonkka Muumilaakson marraskuussa.

Parrasvaloihin Vilijonkka pääsee Muumilaakson marraskuussa. Siivousta rakastava Vilijonkka elelee yksin talossaan, kunnes hän eräänä päivänä melkein putoaa katolta, syöksyy eksistentialistiseen kriisiin, pakkaa laukkunsa ja matkaa Muumilaaksoon tapaamaan muumiperhettä. Vaan muumitpa ovat lähteneet pois. Muiden kaltaistensa kanssa Vilijonkka jää asustamaan Muumitaloon marraskuun ajaksi. Traumaattisen kokemuksensa takia Vilijonkka ei kykene enää siivoamaan, ja lisäksi hän käy läpi identiteettikriisiä. Niinpä Vilijonkka alkaa matkia Muumimammaa epäonnistuen siinä pahasti - - sillä tietenkään vilijonkasta ei koskaan voi tulla mitään muuta kuin vilijonkka. Lopulta Vilijonkka hyväksyy itsensä, tekee suursiivouksen Muumitalossa ja lähtee sitten omaa kotiaan siivoamaan. Vilijonkka on yksi Muumilaakson marraskuun mielenkiintoisimmista hahmoista. Jännittävää tässä viimeisessä Muumi-romaanissa onkin se, että edellisten kirjojen sivuhahmot korvaavat teoksessa muumit.

Vilijaana Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kuvakirjassa.

Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kirjassa tavataan harvinaisen mukavia ja hilpeitä vilijonkkia.

Vilijonkka Vaarallinen matka -kuvakirjassa.
Vaarallisessa matkassa Vilijonkkaa ei edes mainita itse tekstissä, mutta hän esiintyy hyväntuulisena toiseksi viimeisessä kuvassa.

Aivan uuteen elämään vilijonkkalaji pääsee Muumipeikko-sarjakuvassa, jossa esiintyy pöyhkeä ja omanarvonsa tunteva yksinhuoltajaäitivilijonkka. Sarjakuvavilijonkka onkin ollut innoittajana Muumilaakson tarinoita -tv-sarjan rouva Vilijonkan hahmossa, ei niinkään Muumi-kirjojen vilijonkat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti