maanantai 15. huhtikuuta 2013

Mūmin (1969) ja Shin Mūmin (1972)

Japanilaiset rakastavat muumeja, joten eipä ole ihme, että Japanissa on ehditty tehdä jo neljä muumianimesarjaa ja yksi muumianime-elokuva. Tässä tekstissä esitellään näistä sarjoista kaksi ensimmäistä.


Mūmin (1969)

Mūmin eli Muumi on vuonna 1969 valmistunut 65-jaksoinen japanilainen animesarja. Sarja on tunnettu siitä, että se ei saanut Tove Janssonin hyväksyntää. Tove matkusti Japaniin katsomaan tv-sarjan jälkeä eikä pitänyt näkemästään lainkaan. Animelle ei saatu levityslupia muihin maihin. Syitä ei ole vaikea keksiä. Muumihahmot ovat muuttuneet lähes tunnistamattomiksi sekä ulkonäöltään että luonteeltaan. Tarinoita on myös muuteltu rankemmalla tavalla, ja mukana on paljon hahmoja, joita ei kirjoissa ole. Muumilaaksossa on täysin sinne kuulumattomia asioita kuten autoja. Jaksoissa on paljon väkivaltaa, ja tunnelma on välillä kovin ahdistava. Hahmot myös ryyppäävät. Sarja on selvästi suunnattu enemmänkin aikuisille kuin lapsille.

Ruma muumi.


Shin Mūmin  (1972)

Shin Mūmin eli Uusi Muumi on vuonna 1972 valmistunut 54-jaksoinen jatko-osa Mūmin-sarjalle. Tähän jatko-osaan Muumeista muokattiin enemmän alkuperäisteosten kaltaisia, ja sarja saikin Tovelta levitysoikeudet. Muumien ulkonäkö on tässä sarjassa hurjan erilainen verrattuna aikaisempaan sarjaan. Eron voisi tiivistää näin: vuoden 1969 muumit ovat rumia ja vuoden 1972 muumit ylisöpöjä. Tämä sarja onkin selvästi jo enemmän lastenohjelma, vaikka kyllä tässäkin on mukana monia outouksia.

Söpö muumi.


Extrakivaa!

Kaikki sarjan jaksot on ladattu YouTubeen, ja ne voi katsoa snusmumur1kun kanavalla. (En kyllä suosittele näitä herkkänahkaiselle muumien ystävälle, sillä näistä jaksoista voi tulla oikeasti paha mieli!)

Lisätietoa sarjoista saa näistä teksteistä: Jari Lehtisen esitelmä sekä Eija Niskasen artikkeli valottavat tv-sarjan taustoja, kun Samin animaatioblogissa taasen vertaillaan muumien ulkonäön muutosta sarjan edetessä.

Sarjoissa on muuten aika ihana tunnuslaulu!

Muutama valikoitu erikoinen hetki ensimmäisistä muumianimeista:

Niiskulla on auto.

Pelottavia kirkonmiehiä.

Muumipeikko avaruudessa.

Muumipappa johtaa ampumisharjoituksia.

Myy itkee satutettuaan itsensä.

Haisuli ja Mörkö ovat ystäviä.

Haisuli itkee.

2 kommenttia: