keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Kuinkas sitten kävikään? (Hur gick det sen?, 1952)


Tove Janssonin ensimmäinen Muumi-kuvakirja Hur gick det sen? ilmestyi vuonna 1952. Samana vuonna ilmestyi myös suomenkielinen käännös Kuinkas sitten kävikään? Syy suomennoksen ripeään kustantamiseen oli taloudellinen: oli halpaa julkaista ruotsinkielinen ja suomenkielinen versio samalla painokerralla.

"Pian pois, se puree!" tuumii Mymmeli äkäisestä Louskasta.

Kuvakirja kertoo Muumipeikon matkasta äidin luo maitokannun kanssa. Matkalla tavataan Mymmeli, pikku Myy, Vilivinkka, Hommuli, Louska ja hattivatteja. Lopulta Muumipeikko pääsee Muumimamman luo, mutta maito on muuttunut matkalla piimäksi!

Vilijonkan ensimmäinen esiintyminen Muumi-kirjoissa.

Kuinkas sitten kävikään? on ensimmäinen Muumi-suomennos. Kääntäjä Hannes Korpi-Anttila teki muuminimien suomennoksessa pioneerityötä. Aivan kaikki hänen suomennoksistaan eivät kuitenkaan jääneet elämään: Vilivinkka muuttui Laila Järvisen suomennoksissa Vilijonkaksi, Louska Kampsuksi ja Hommuli Hemuliksi.

Muumimamma, äideistä parhain.

Kuinkas sitten kävikään? on varmasti yksi maailman hienoimpia kuvakirjoja. Tässä postmodernissa kuvakirjaklassikossa sivuissa on reikiä, joista voi kurkata jo seuraavalle sivulle. Kielellisesti kirja oli myös herkullinen. Teksti on runomuotoista, ja jokainen sivu loppuu samaan kysymykseen: vaan kuinkas sitten kävikään? Tästä kysymyksestä on tullut jo lentävä lausahdus.

1 kommentti: