maanantai 29. huhtikuuta 2013

Mörkö

Mörkö on yksi Muumi-kirjojen kiehtovimpia hahmoja. Mörkö on tuomittu ikuiseen yksinäisyyteen, sillä se jäädyttää kaiken, johon koskee, jopa maan, jolla kävelee.

Mörkö Taikurin hatussa.
Mörköön tutustutaan ensimmäistä kertaa Taikurin hatussa. Oudot vieraat Tiuhti ja Viuhti saapuvat Muumilaaksoon salaperäisen matkalaukun kanssa. Mörkö tulee Muumilaaksoon vaatimaan laukkua itselleen, mutta muumiperhe puolustaa uusia ystäviään Mörköä vastaan. Tässä kirjassa Mörkö esitetään läpipahana otuksena, Muumilaakson absoluuttisena Toisena, ainoana olentona, jota ei hyväksytä Muumilaakson yleensä niin suvaitsevassa ilmapiirissä.

Taikurin hatun Tofslan ja Vifslan eli Tiuhti ja Viuhti ovat saaneet nimensä Tovelta ja tämän silloiselta rakastajattarelta Vivicalta. Mårra eli Mörkö oli Toven ja Vivican nimitys homoseksuaalisuuteen kohdistuvalle vihamielisyydelle. Siksi Tovelle oli tärkeää, että pienet ja heiveröiset hahmot kuten Tiuhti ja Viuhti päihittävät Mörön tarinoissa. Tiuhti ja Viuhti salakuljettavat mukanaan suurta salaista rubiinia, rakkauden symbolia, jota he yrittävät varjella Möröltä – ympäröivän maailman tuomiolta.

Mörkö Muumipapan urotöissä.
Muumipapan urotöissä nuori Muumipappa kuulee Mörön jahtaavaan jotakuta ja päättää pelastaa tuon poloisen mutta tuleekin pelastaneeksi inhoamansa hemulin tädin. Kirjassa siis selviää, että Muumipappa on tavannut Mörön jo nuoruudessaan. Siksi onkin aika ristiriitaista, että Taikurin hatussa Muumipappa ei ole kuullutkaan Möröstä. Tämä on yksi Muumi-kirjojen sisäisiä ristiriitaisuuksia.

Mörkö Taikatalvessa.
Taikatalvessa Muumipeikko näkee Mörön useampaan otteeseen mutta erityisen hyvin talviroviolla, jonka Mörkö tahtomattaan sammuttaa pyrkiessään lämpöön. Muumipeikko ei arvosta Mörön tekoa, mutta Muumipeikon talvikaveri Tuu-tikki yrittää herättää tässä myötätuntoa Mörköä kohtaan. Tuu-tikki onkin ensimmäinen Muumi-kirjojen hahmo, joka säälii Mörköä. Taikatalven Mörkö-episodi on alku Muumipeikon muuttuvalle Mörkö-suhteelle.

Mörkö Muumipapassa ja meressä.

Muumipappa ja meri -kirjassa muumiperhe muuttaa majakkasaarelle. Mörkö seuraa perhettä sinne ja kaipaa Muumipeikon lyhdyn lämpöä. Muumipeikko käy öisin rannalla tuomassa lyhdyn Mörön nähtäväksi. Eräänä yönä Muumipeikko ei tuo lyhtyä mukanaan, koska paloöljy on loppunut. Muumipeikko tuumii, että mitähän Mörkö nyt tekee. Mutta nähdessään Muumipeikon Mörkö tanssii ja laulaa ilosta. Muumipeikko ymmärtää, että Mörkö nauttiikin Muumipeikon seurasta eikä lyhdystä. Ja mikä ihmeellisintä: kun Mörkö poistuu, maa ei olekaan jäässä! Mielestäni tämä on yksi Muumi-kirjojen kauneimpia juonenkäänteitä: Taikurin hatun pelottavasta ilkimyksestä tulee Muumipapassa ja meressä Muumipeikon ystävä.

Mörkö Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kuvakirjassa.
Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kuvakirjassa Mörkö on perinteisessä roolissaan pahiksena. Mörkö pelottaa Tuittua, jonka Nyyti pelastaa puraisemalla Mörköä häntään.

Monille tulee yllätyksenä se, että Mörkö on nainen. Eräässä lukijakirjeessä Tove hahmotteli Mörön jälkeläisiä. Hän kertoi, että on olemassa herr-mårra, miespuolinen mörkö. Nais- ja miesmörkö tapaavat ja lämpenevät. Jälkeenpäin syntyy pieniä mörkölapsia, moriitteja (moriter), jotka ovat aivan lämpimiä.

6 kommenttia:

 1. Hei! Olen harrastajaelokuvantekijä Oulusta ja satuin löytämään blogisi sattumalta. Muumi-aihe on myös itselleni rakas ja olemmekin viime vuosina ryhmäni ("Aseman Lapset", nyk. Asemafilmi) kanssa käyttäneet sitä inspiraation lähteenä kahdelle elokuvalle: Mörkö (2011) ja Jäärouva (2013).

  Olisin kiinnostunut, mitä Sinä muumien ystävänä ajattelet näistä elokuvista! Olisimme iloisia, jos jossain vaiheessa katsoisit elokuvat ja tekisit aiheesta vaikkapa ihan oman postauksen, jossa kertoisit mielipiteesi elokuvista :)

  Elokuvat ovat nähtävissä osoitteessa youtube.com/AsemanLapset

  terveisin,

  Elmo Rautio
  tuottaja/ohjaaja (Asemafilmi)

  VastaaPoista
 2. En ole itse asiaa tarkistanut, mutta jostain kuulin, että ruotsinkielisessä Muumipapan Urotöissä Mörköön viitataan "han" (hän-mies) eikä "hon" (hän-nainen) niin kuin yleensä. On siis mahdollista, että mörköjä on useampi, ja että se Herr-Mårra on juuri tuon kirjan mörkö.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista! Luin kirjasta Mörkö-kohdan, ja siinä kyllä on hon. "Det är Mårran detdär, sade Joxaren. Och hon sjunger sin jaktsång i natt."

  VastaaPoista
 4. Teimme Mörkö 3 revolution full movie jatkoa Mörkö 2 paluun jälkeen Toni wörlin lähetti Elmo Raution elokuvan pohjalta tehty uusi versio jatkamme Mörkö 4 Production Uusi teos Ja viides
  On harkinnassa Toni wörlin sanoi että
  Nauti ja toivon hyvää Loppu päivää ja
  iltaa hyvää yötä...

  VastaaPoista
 5. MINÄ TYKKÄSIN ASEMAN LAPSET MÖRKÖ ELOKUVISTA JATKAA SAMAA TAHTIIN...

  VastaaPoista