sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Muumilaakson tarinoita (1990-1992)

Muumilaakson tarinoita on varmasti kaikkien aikojen suosituin ja katsotuin lastenohjelma Suomessa. Jo parikymmentä vuotta ovat suomalaiset lapset kasvaneet tuota tv-sarjaa katsoen. Tv-sarjan avulla kaikki suomalaiset ovat oppineet tuntemaan muumit. Tässä tekstissä esittelen lähinnä tv-sarjan taustoja enkä juuri muuta, koska tv-sarjasta on niin paljon tietoa saatavilla.

Muumilaakson tarinoita oli ulkomailla menestyneen suomalaisen tv-tuottaja Dennis Livsonin idea. Tove Jansson ei aluksi uudesta muumianimesarjasta innostunut, sillä hänellä oli huonoja kokemuksia japanilaisista muumituotannoista. Livson sai taivutella Tovea uuden tv-sarjaan tekoon kauan, vuosien 1973-1988 ajan. Lopulta Tove suostui, ja niin uutta tv-sarjaa alettiin tehdä Livsonin Tokion-studiossa.

Dennis Livson ja Lars Jansson tekivät ensimmäiset käsikirjoitussuunnitelmat, mutta japanilaisille jäi tehtäväksi lopullinen käsikirjoitus, jonka Lars Jansson kuitenkin vielä hyväksyi. Lars vietti kesää saarella, jossa ei ollut sähköä, joten ainoa tapa tavoittaa hänet Japanista oli faksilaite, joka sai virtansa aggregaatista. Japanilaiset animaattorit tekivät matkan Suomeen, ottivat kymmeniä valokuvia ja tekivät lukuisia yksityiskohtaisia piirustuksia. Kun sarjasta oli jo pieni koepätkä olemassa, matkusti Tove Jansson Japaniin tarkastelemaan tuotosta.  Tovelle näytettiin tv-sarjan ensimmäiset kolme minuuttia, ja ne nähtyään Tove tokaisi: "Nu lever det!" ("Nehän elävät!") 

Samalla Japanin-reissulla Tovelta kysyttiin monia muumihahmojen liittyviä yksityiskohtia. Japanilaisten piti selvittää mitä erikoisimpia yksityiskohtia muumeista Tovelta, muun muassa se, käyttääkö Muumipappa hattu sängyssäkin ja millaisia alusvaatteita Pikku Myy käyttää. Tove ja Lars keskustelivat myös muumihahmojen luonteista, jotka oli yleensä ottaen tajuttu hyvin. Vaikeinta japanilaisten oli ymmärtää pikku Myytä, joka koostaan huolimatta on hyvin aikuinen ja hyvin kapinallinen. Tuulikki Pietilä, muumikuvaelmien ja Muumitalon tekijä, taasen tarkasti animaation Muumitalon ja oli tulokseen tyytyväinen. Ainoa asia, johon Tove pettyi, oli se, etteivät japanilaiset halunneet käyttää Erna Tauron muumisävellyksiä Toven tahdon mukaisesti.

Kun tv-sarjaa sitten alettiin tekemään, projektia seurattiin Suomen mediassa tiiviisti. Vuonna 1990 raportoitiin näin: "Tiettävästi noin viidellä miljoonalla markalla Yleisradio saa Suomen esitysoikeuksien lisäksi haltuunsa myös pohjoismaiset oikeudet. Koko Muumi-projekti maksaa 100 miljoonaa markkaa, josta elokuvan osuus on 16 miljoonaa. Muumi-maailman luojille, Tove ja Lars Janssonille, summasta menee jokunen miljoona." Sarja sai Suomen tv-ensi-iltansa 1.9.1991. Sarjasta tuli välittömästi supersuosittu, se sai suurta medianäkyvyyttä ja aloitti hurjan muumibuumin.

Tove Jansson oli japanilaiseen sarjaan hyvin tyytyväinen: "Yhteistyö tuottaja Dennis Livsonin kanssa sujui loistavasti. Hän ymmärsi Muumilaakson perimmäisen idean. Animaatio on taiteellisesti korkeatasoinen ja maailmaltaan iloinen. Se on säilyttänyt Muumilaakson tunnelman ja luonteen." Vuonna 1994 Tove kommentoi tv-sarjaa näin: "Minun mielestäni japanilainen piirrossarja on uskomattoman taitavasti tehty. Oletteko nähneet heidän rajuilmansa, juoksevan veden, tulvat, lumimyrskyt! Ja kaikenlaiset pikkueläimet, jotka asuvat meressä, maassa ja ilmassa, ne on piirretty suurella rakkaudella. Jos heidän Muumilaaksonsa ei ole aivan samanlainen kuin meidän, niin ei se minusta niin vakavaa ole. Sadun ajatus on meillä kuitenkin yhteinen."


Pikku Myy on yksi sarjan suosituimpia hahmoja...

...Nuuskamuikkusen ohella.

Tämä lienee Suomen tv-historian eniten lapsia traumatisoinut hetki.


Osa jaksoista pohjautuu Tove Janssonin Muumi-kirjoihin...

...ja osa Toven ja Larsin Muumipeikko-sarjakuviin.

Osa tarinoista on taasen aivan uusia.

Sarjassa kuvattiin hyvin Muumilaakson perusteemoja:
yksinäisyyttä...

...ystävyyttä...

...pelkoa...

...ja turvallisuutta.

6 kommenttia:

 1. Loistava teksti! Mistä nämä tiedot ovat peräisin?

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Lähteitä on ollut montakin, mutta erityisesti Hesarin 1990-luvun alun lehtijutuista on irronnut paljon tietoa tv-sarjan alkuvaiheista. :)

  VastaaPoista
 3. Hienoa! Vannoutuneena muumifanina tästä irtosi paljon lisätietoa sarjan suhteen :).

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Etsiskelin kuvia Vilijonkasta, ja löysinkin tämän mahtavan blogin. Täällä käyn vielä useasti. Olen pitkään miettinyt, mitä mieltä Tove oli tästä sarjasta, ja nyt sen tiedän. Satutko olemaan se sama Muumittaja, jolla on sen niminen YouTube-kanava, missä on vanhempaa muumimusiikkia? -Kiitos vielä kerran-

  VastaaPoista
 5. Moi! Kiitos kommentista. :) Kyllä, olen sama Muumittaja!

  VastaaPoista
 6. Tietääkö joku, miksi animaation veneiden purjeet ovat "ylösalaisin"? Tämä on tavallista esim Niilillä ja Japanissa. Tove ja Lars veneilivät Suomenlahdella kymmeniä vuosia, joten voisi olettaa, että Muumilaakson rannalta purjehdittaessa purjeiden asento täkäläinen.

  VastaaPoista