perjantai 12. huhtikuuta 2013

Muumiooppera (Muminoperan, 1974)

Muumiooppera: juliste.

Muumit eivät ole seikkailleet pelkästään teatterissa vaan myös oopperassa. Vuonna 1974 Kansallisoopperassa esitettiin Ilkka Kuusiston säveltämä Muumiooppera (Muminoperan). Tove Jansson kirjoitti libreton, jonka Esko Elstelä suomensi. Muumiooppera sai alkunsa, kun Ilkka Kuusisto etsi aihetta uuteen lastenoopperaan. Kuusisto otti yhteyttä Toveen, joka suostui mukaan tuumaan.

Muumiooppera: muumiperhe, Vilijonkka ja Miisa.

Ensiesityksensä ooppera sai 7.12.1974 tanssitaiteilija Heikki Värtsin ohjaamana. Tove Jansson teki puvustuksen, ja lavastuksesta huolehti Thomas Gripenberg. Esityksessä muumit saivat pitää päänsä koko ajan, ja ruotsalainen Hans Kling suunnitteli suuret nenät, joissa akustiikka ja laulaminen toimivat.

Muumiooppera: muumiperhe.

Muumiooppera mukailee edellisen Troll i kulisserna -näytelmän kaavaa, mutta tarina on siirretty teatterista oopperaan. Näin teatterirotta Emmasta tuli Mozartin tulkitsija ja Miskasta kuoriutui sopraano. Libretto antoi säveltäjälle mahdollisuuden esitellä monia erilaisia musiikin lajeja Muumipapan oratoriolaulusta Niiskuneidin operettityyliin ja hattivattien elektroniseen musiikkiin.

Muumiooppera: Tove ja Vilijonkka.
Muumiooppera on kymmenen esitetyimmän suomalaisoopperan joukossa. Ulkomailla sitä on esitetty ainakin Itävallan Innsbruckissa 1977. Lahden kaupunginteatteri on levyttänyt oopperan suomeksi vuonna 1991. Suomeksi oopperaa on esitetty muun muassa Turussa.
Muumioopperan käsiohjelma 1974.

Tove Jansson teki oopperaan käsiohjelman, joka on Muumimamman käsilaukun muotoinen. Käsiohjelman sivut ovat käsilaukkuun kätkeytyviä kortteja.

Muumioopperan käsiohjelma

Muumioopperan käsiohjelma

Muumioopperan käsiohjelma

Muumioopperan käsiohjelma

Jos kiinnostaa, voit myös lukea oopperan librettoa! :)

Vilijonka ja hattivatin asu sekä Muumimamman laukku.

Elävässä arkistossa voi kuunnella katkelman Muumioopperasta!

Tove teki puolisostaan Tuulikki Pietilästäkin
oopperahahmon vuoden 1974 piirroksessa.

Libreton kansi.

1 kommentti:

  1. D: My two passions in one!!! Please! where can i find the record? a video??? please!!!!!!

    VastaaPoista