perjantai 12. huhtikuuta 2013

Muumiooppera (Muminoperan, 1974)

Muumit eivät ole seikkailleet pelkästään teatterissa vaan myös oopperassa. Vuonna 1974 Kansallisoopperassa esitettiin Ilkka Kuusiston säveltämä Muumiooppera (Muminoperan). Tove Jansson kirjoitti libreton, jonka Esko Elstelä suomensi. Ensiesityksensä ooppera sai 7.12.1974 tanssitaiteilija Heikki Värtsin ohjaamana. Tove Jansson teki puvustuksen, ja lavastuksesta huolehti Thomas Gripenberg.

Muumiooppera: muumiperhe.

Muumiooppera mukailee edellisen Troll i kulisserna -näytelmän kaavaa, mutta tarina on siirretty teatterista oopperaan. Näin teatterirotta Emmasta tuli Mozartin tulkitsija ja Miskasta kuoriutui sopraano. Libretto antoi säveltäjälle mahdollisuuden esitellä monia erilaisia musiikin lajeja Muumipapan oratoriolaulusta Niiskuneidin operettityyliin ja hattivattien elektroniseen musiikkiin.

Muumiooppera: Tove ja Vilijonkka.
Muumiooppera on kymmenen esitetyimmän suomalaisoopperan joukossa. Ulkomailla sitä on esitetty ainakin Itävallan Innsbruckissa 1977. Lahden kaupunginteatteri on levyttänyt oopperan suomeksi vuonna 1991. Suomeksi oopperaa on esitetty muun muassa Turussa.

Muumioopperan käsiohjelma 1974.

Jos kiinnostaa, voit myös lukea oopperan librettoa! :)

Libreton kansi.

1 kommentti:

  1. D: My two passions in one!!! Please! where can i find the record? a video??? please!!!!!!

    VastaaPoista