maanantai 29. huhtikuuta 2013

Muumiperheen tarina


Muumipappa hyljätään löytölasten kodin portaille eräänä tuulisena syyspäivänä. Hän viettää kurjan lapsuuden löytölasten kodissa hemulin ankarassa kasvatuksessa. Eräänä kevätyönä Muumipappa karkaa ja lähtee seikkailuun. Muumipappa saa kolme ystävää, Fredriksonin, Juksun ja Hosulin. Näiden kanssa Muumipappa seilaa Fredriksonin aluksessa Kuninkaan saarelle, jossa saa kaksi uutta ystävää, Mymmelin tyttären ja kummituksen. 

(Muumipapan nuoruuden ystävät saavat lapsia, joista tulee Muumipapan pojan Muumipeikon ystäviä. Juksu ja Mymmeli saavat Nuuskamuikkusen. Hosuli ja Sosuli saavat Nipsun. Mymmeli saa lukuisia lapsia, joista tunnetaan paremmin Mymmelin tytär ja pikku Myy.)

Eräänä myrskyisenä syysyönä Muumipappa kävelee rannalla, kun aallot huuhtovat rantaan maailman kauneimman muumipeikon, Muumimamman. Muumipappa ja Muumimamma menevät naimisiin ja saavat lapsen, Muumipeikon. Muumipappa lähtee seikkailemaan hattivattien kanssa ja rakentaa Muumitalon. Suuri tuhotulva kuitenkin huuhtoo pois Muumitalon. Muumipeikko ja Muumimamma lähtevät etsimään isäänsä. Matkalla he tutustuvat Nipsuun. Lopulta Muumipappa löytyy kuten myös Muumitalo, joka on ajelehtinut kauniiseen laaksoon, Muumilaaksoon.

Muumit asettuvat asumaan kotiinsa ja elävät mukavaa elämää, kunnes piisamirotta ilmestyy ovelle ja varoittaa maailmanlopusta. Selviää, että hirmuinen pyrstötähti iskeytyy pian maahan. Muumipeikko ja Nipsu lähtevät retkelle tähtitornille saadakseen lisää tietoa pyrstötähdestä. Matkalla he tutustuvat Nuuskamuikkuseen, Hemuliin, Niiskuun sekä tämän kauniiseen siskoon, Niiskuneitiin, johon Muumipeikko ihastuu. Lopulta retkeläiset palaavat Muumilaaksoon ja pelastuvat nipin napin pyrstötähdeltä, joka ei iskekään maahan vaan vain hipaisee sitä.

Muumiperhe käy talviunille marraskuussa ja herää jälleen huhtikuussa. Muumipeikko viettää hurjan hauskan kesän tulvillaan seikkailuja: taikuri hattuineen, mamelukkikala, jättimäinen smaragdi, oudot vieraat Tiuhti ja Viuhti… Muumipeikko tapaa myös ensimmäistä kertaa Mörön. Elokuussa Nuuskamuikkunen lähtee ensimmäisen kerran etelään talveksi.

Eräänä elokuuna Muumipappa kirjoittaa muistelmiaan ja lukee niitä ääneen Muumipeikolle, Nipsulle ja Nuuskamuikkuselle. Niin he saavat tietää isistään ja äideistään. Muistelmien loppuessa Muumipapan nuoruuden ystävät tulevat yllätysvierailulle. Mymmelin tytär ja pikku Myy jäävät Muumilaaksoon asumaan.

Erään vuoden kesäkuussa Nuuskamuikkunen ei ole vieläkään palannut etelästä. Juuri ennen juhannusta tulivuori purkautuu ja aiheuttaa tulvan Muumilaaksoon. Muumiperhe sekä Niiskuneiti, Mymmelin tytär, pikku Myy sekä ohi kulkeneet Homssu ja Miska pelastautuvat ajelehtivaan teatteriin. Sattumusten vuoksi perhe joutuu eroon toisistaan, mutta Muumipapan kirjoittaman näytelmän avulla kaikki perheenjäsenet päätyvät jälleen yhteen. Nuuskamuikkunenkin tulee takaisin. Tulvan jälkeen muumiperhe ystävineen palaa Muumilaaksoon.

Muumit nukkuvat talvisin talviunta, mutta eräänä talvena Muumipeikko herää eikä saa enää unta. Hän viettää koko talven ilman perhettään, joka koisii Muumitalossa. Seuranaan hänellä on pikku Myy, Muumipapan uimahuoneessa asustava Tuu-tikki sekä sekalaisia talviolentoja. Muumipeikko tapaa myös jälleen Mörön mutta ei enää pelkää tätä yhtä paljon. Keväällä muu muumiperhe herää. Muumipeikko huomaa muuttuneensa talven aikana, eikä hän usko, että toiset pystyvät täysin koskaan ymmärtämään hänen talvikokemustaan.

Seuraavaksi tapahtuu kaikenlaisia sekalaisia sattumuksia. Nuuskamuikkusen ei keväällä tekisi mieli palata kotiin matkoiltaan. Muumipeikko löytää lohikäärmeen. Muumiperhe ottaa luokseen asumaan Ninni-nimisen näkymättömän lapsen ja tekee tästä taas näkyvän. Nipsu antaa pois lempilelunsa ja kuulee Nuuskamuikkuselta opettavaisen tarinan. Muumiperhe herää kesken talven viettämään joulua ensimmäisen kerran.

Erään vuoden elokuussa Muumipappa huomaa kyllästyneensä omaan elämäänsä ja päättää muuttaa majakkasaarelle asumaan. Mukaan lähtevät Muumipeikko, Muumimamma ja pikku Myy. Saarella muumiperhe käy läpi monenlaisia suuria tunteita. Muumimamma kaipaa takaisin laaksoonsa, Muumipappa yrittää selvittää suhdettaan mereen, ja Muumipeikko rakastuu merihevosiin ja ystävystyy Mörön kanssa. Saarella muumiperhe havaitsee, että majakka on sammunut. Lokakuussa selviää, että saarella asuva kalastaja on majakanvartija, ja niin majakka sytytetään taas.

Samaisen vuoden elokuussa Nuuskamuikkunen on lähtenyt Muumilaaksosta kirjoittamatta edes kirjettä Muumipeikolle. Myöhemmin syksyllä Nuuskamuikkunen havaitsee unohtaneensa sadelaulunsa tahdit Muumilaaksoon ja päättää palata Muumilaaksoon. Mymmelin tyttären taas tekee mieli tavata pikkusiskoaan pikku Myytä, ja niin hänkin matkaa Muumilaaksoon. Marraskuussa Muumitaloon saapuu Nuuskamuikkusen ja Mymmelin tyttären lisäksi muitakin sekalaisia vieraita. He kaikki tulevat katsomaan muumiperhettä mutta joutuvat pettymään havaitessaan muumiperheen lähteneen pois. Vieraat elävät Muumitalossa marraskuun ajan kunnes ensilumen aikoihin palaavat takaisin omiin koteihinsa talvea viettämään. Nuuskamuikkunenkin saa sadelaulunsa ja lähtee taas vaelluksellensa. Vain pieni homssu Tuhto jää odottamaan muumiperhettä ja näkee jo, kuinka heidän veneensä myrskylyhdyn valo kajastaa merellä… Marraskuussa muumiperhe siis palaa majakkasaarelta takaisin Muumilaaksoon… Vai palaako? Sen Tove Jansson jättää lukijan päätettäväksi.

(Tässä on muumiperheen seikkailut kronologisessa järjestyksessä siten kuin ne Muumi-kirjoissa on esitetty. Muumi-kuvakirjojen ja Muumipeikko-sarjakuvan tarinat olen jättänyt tästä tekstistä pois.)

1 kommentti:

  1. Janne rauma on homo vitun homo kyrpää perseeseen aina haluaa panna kyrpää reikiin siis aina tarkoittaa useina päivinä peräkkäin

    VastaaPoista