perjantai 12. huhtikuuta 2013

Tove Janssonin Muumi-näytelmät: Mumintrollet och kometen (1949)

Mumintrollet och kometen on maailman ensimmäinen Muumi-näytelmä. Se sai ensi-iltansa vuonna 1949 viattomien lasten päivänä Svenska Teaternissa. Näytelmän käsikirjoitti Tove Jansson ja ohjasi Vivica Bandler. Näytelmä pohjautuu muutama vuosi aiemmin ilmestyneeseen Muumipeikko ja pyrstötähti -kirjaan.

Tove Jansson tutustui teatterin maailmaan 1940-luvulla ystävänsä ja silloisen rakastajattarensa, Svenska Teaternissa vaikuttaneen näyttelijä-ohjaaja Vivica Bandlerin kautta. Vivica keksi, että muumeista täytyy tehdä näytelmä, ja vuonna 1948 Tove alkoi työstää siihen mennessä ilmestyneistä Muumi-kirjoistaan lastennäytelmää.

Svenska Teaternissa vitkasteltiin näytelmän kanssa vuoden verran, minä aikana Vivica ja Tove tekivät dramaturgisia korjauksia käsikirjoitukseen. Kun näytelmän tekoa suunniteltiin vuonna 1948, se koki kaikenlaista vastahankaa, ja sitä sanottiin muun muassa "bisarriksi". Käsikirjoittamisen lisäksi Tove vastasi myös puvustuksesta ja lavastuksesta.

Kenraaliharjoituksesta Tove kertoi näin: "Se meni niin surkeasti että on suuria toiveita ensi-illan onnistumisesta. Nuuskamuikkunen nukkui pommiin hippojen jälkeen eikä tullut lainkaan, valaistus oli päin honkia, rekvisiittaa oli kadonnut, kaikki näyttelijät surkeita." Lopulta näytelmä sai ensi-iltansa Svenska Teaternissa 28.12.1949. Ensi-ilta onnistui mainiosti, ja esitys sai kiittävää kritiikkiä ensi-iltansa jälkeen.

Näytelmää on esitetty myös suomeksi nimellä Muumipeikko ja pyrstötähti. Ruotsiin näytelmää kaavailtiin esitettäväksi Tukholma Dramaten -teatteriin vuonna 1951, mutta hanke ei toteunut. Vuonna 1953 näytelmää esitettiin Göteborgin kaupunginteatterissa, ja ohjaajana oli Nils Ahlsell. Näytelmän teossa ei kuunneltu lainkaan Tove Janssonin mielipiteitä, ja näytelmää esitettiinkin vain 11 kertaa.

Näin muumit päätyivät ensimmäisen kerran näyttämölle, eikä kerta jäänyt viimeiseksi, sillä muumit tekivät paluun teatteriin vuosikymmen myöhemmin ja seikkailevat teatterissa myös Vaarallinen juhannus -kirjassa, joka onkin Toven teatterikokemusten inspiroima teos.

Muumipeikko, Hosuli ja Nuuskamuikkunen.
Mumintrollet och kometen -näytelmän käsiohjelmassa 1949.

Muumimamma, Muumipappa, Hemuli-täti, Hemuli ja Piisamirotta.
Kuvia näytelmän hahmoista Mumintrollet och kometen
-näytelmän käsiohjelmassa 1949.

Kuvia näytelmän hahmoista Mumintrollet och kometen
-näytelmän käsiohjelmassa 1949.

Muumipeikon haastattelu Mumintrollet och kometen
-näytelmän käsiohjelmasta 1949.

Kuva Vivicasta, Tovesta ja näyttelijöistä Mumintrollet och kometen
-näytelmän harjoituksissa Nya Pressen -lehdessä 1949.

Lavasteluonnos Mumintrollet och kometen -näytelmään 1949.

Pukuluonnos Mumintrollet och kometen -näytelmään 1949.

Lavasteluonnos Mumintrollet och kometen -näytelmään 1949.

Mumintrollet och kometen -näytelmän hahmoja lavalla 1949.

Mumintrollet och kometen -näytelmän hahmoja 1949.

Tove Jansson vastaanottamassa aplodeja Mumintrollet och kometen
-näytelmän onnistuneen ensi-illan jälkeen 28.12.1949.

Mumintrollet och kometen -näytelmän ensi-iltayleisöä.
Joukossa myös Toven äiti Ham.

Tove, Vivica ja yleisössä istunut näyttelijä Stig Järrel.

Mumintrollet och kometen -näytelmän  mainosjuliste.

Toven näpäytys näytelmää kritisoineelle yleisönosastokirjoittajalle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti