torstai 3. heinäkuuta 2014

Kampsu

Kampsu (ruots. Gafsan) on hienostunut rouva, Vilijonkan tuttava ja luonteeltaan sangen epämiellyttävä. Kampsu on mukana muutamassa Muumi-kirjassa sekä Muumipeikko-sarjakuvissa.

Ensimmäisen kerran Kampsu esiintyy Muumi-kirjoissa Taikatalvessa. Vilijonkka saapuu Muumilaaksoon voivotellen: "Ja matkalla Muumilaaksoon hän oli kohdannut erään hävyttömän Kampsun, joka oli sanonut, että talvi on talvi ja sitä varten on varustauduttava ajoissa."

Kunnon Kampsu-annoksen saa Näkymätön lapsi -novellikokoelmassa, jossa Kampsu esiintyy kahdessa novellissa ja mainitaan lyhyesti myös kolmannessa. Sedrik-novellissa Nipsu suree, kun on antanut  pois lempilelunsa, Sedrik-koiran, jolla on topaasisilmät. Muumimamma ihmettelee: "-- jos kerran rakastit Sedrikiä noin kauheasti, niin olisit toki antanut sen edes jollekin sellaiselle, josta pidät, etkä Kampsun tyttärelle." Lopuksi novellissa paljastetaan Sedrikin kohtalo: "-- Kampsu teki tyttärelleen topaaseista korvarenkaat ja antoi Sedrikille niiden tilalle mustat nappisilmät. Nipsu löysi sen hylättynä ulkoa sateesta ja otti sen takaisin luoksensa." Tästä novellista selviää myös se, että Kampsulla on tytär.

Kuusi-novellissa Muumipappa varastaa kuusen Kampsun metsästä. Pian Kampsu juoksee ohitse punaisena ja kiihtyneenä paketteja kantaen: "Aina vain riitaa ja tungosta! -- Kasvattamattomien siilien ei pitäisi sallia... Ja minä sanoin aivan äsken Miskalle, että se on häpeä..." Muumipappa pysäyttää hänet ja kysyy, mitä joulukuusella pitäisi tehdä. Kampsu pudottaa kaikki paketit lumeen ja juoksee pois itkien.

Kampsu Kuusi-novellissa.

Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin -novellissa Kampsu tulee kylään Vilijonkalle, käyttäytyy superkorrektisti mutta salaa paheksuu tämän kukkia ja käytöstä: "Hän on vielä pahemmin sekaisin kuin tavallista --." Vilijonkka hössöttää lähestyvästä onnettomuudesta, mutta Kampsu ei usko, kunnes myrsky tuhoaa Vilijonkan talon. Tällöin Kampsu ryntää Vilijonkan luo kauhistellen tuhoa, mutta materialismista vapautunut Vilijonkka vain nauraa onnellisena.

Kampsu Vilijonkan luona novellissa Vilijonkka joka uskoi onnettomuuksiin.

On kyseenalaista, onko Kampsu vain yksi hahmo vai onko kenties olemassa kokonainen kampsulaji. Kuinkas sitten kävikään -kuvakirjassa esiintyy nimittäin Muumi-kirjojen hienostuneeseen Kampsuun verrattuna hyvin erilainen Kampsu. Tämä raivoisa Kampsu kalastaa tuimailmeisenä ja ääntelee murisemalla. Mymmeli jopa uskoo ärtyisän Kampsun purevan häntä ja Muumipeikkoa.

Kampsu on suomennettu Louskaksi Kuinkas sitten kävikään -kuvakirjassa.

Raivoisan Kampsun kanssa samannäköinen on myös Muumipeikko ja kultainen häntä -sarjakuvassa esiintyvä Kampsu, joka istuu samassa asennossa onkimassa yhtä vihaisena kuin kuvakirjan raivokas Kampsu.

Kampsu on suomennettu Kainoksi Muumipeikko ja kultainen häntä -sarjakuvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti