lauantai 26. heinäkuuta 2014

Kesäkirja (Sommarboken, 1972)


Kesäkirja (Sommarboken) on lumoava kirja pikku-Sophian ja hänen isoäitinsä kesästä saarella. Kirjan tekonimenä oli "Sophia-sarja", kirja koostuu nimittäin pienistä tarinoista, jotka kertovat Sophian sekä tämän isän ja isoäidin kesäisistä seikkailuista. Esikuvina ovat Toven äiti Ham, veli Lars ja veljentytär Sophia sekä Bredskärin saari. Sophia Jansson on kertonut, että "yksi kolmasosa Sophiasta on minua, yksi kolmasosa Tovea itseään ja kolmasosa fiktiota". Kirja on yksi muumimaisimpia Toven aikuistenproosassa. Ham oli esikuva Muumimamman hahmolle, ja kirjassa onkin paljon muumimaista filosofiaa. Kirja ilmestyi vuonna 1972. Toven äiti Ham oli kuollut 1970, vain muutama vuosi aiemmin, joten kirjan voi nähdä eräänlaisena hyvästijättönä äidille.


Läheiseen saareen muuttaa naapureita, jotka pystyttävät pihalle kieltotaulun: "Yksityisalue. Maihinnousu kielletty." Isoäiti menee tietenkin saareen ja valistaa lapsenlastaan: "Kukaan hyvinkasvatettu ihminen ei mene maihin toisen saareen, kun se on tyhjänä. Mutta jos ne pystyttävät taulun, niin silloin mennään, sillä se on haaste."


Sophialle tulee kaveri kesävieraaksi, ja tämä osoittautuu kaikkea pelkääväksi lapseksi, jolle Sophia ja isoäiti eivät keksi mitään tekemistä. Sophia saa kuitenkin tytön sukeltamaan, ja isoäiti ihmettelee: "Sukelsiko hän tosiaan?" Sophia vastaa: "Kyllä sukelsi! Minä tyrkkäsin ja sitten hän sukelsi."


"Hetken päästä Sophia kysyi: Oletko varma, että ovi on kiinni.
Auki se on, hänen isoäitinsä vastasi. Se on aina auki, voit nukkua ihan rauhassa."


Tove ei alunperin halunnut Kesäkirjaan kuvitusta, mutta saksalaisen kustantamon niitä toivoessa Tove suostui tekemään kuvituksen Kesäkirjaan. Tove kommentoi: "Olen yrittänyt piirtää isoäidin ja lapsen takaapäin, jotta lukija itse antaisi heille kasvot, ja nähnyt vaivaa, etteivät kuva olisi kuin lastenkirjasta." Luonto on kuitenkin kuvattu tarkkaan. Kuvitusta ei ole julkaistu suomenkielisessä laitoksessa.


Lähteet: Boel Westinin Tove-elämäkerta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti