torstai 3. heinäkuuta 2014

Nipsun suku


Nipsun sukupuu.

Muumipapan urotyöt -kirjassa kerrotaan Nipsun sukulaisista.

Nipsun isä on Hosuli (ruots. Rådd-djuret). Nipsu on perinyt isältään luonteen ja taipumuksen pahoinvointiin. Sirke Happonen kertoo Muumioppaassaan, että Nipsu esiintyy Tove Janssonin 1940-luvun sarjakuvassa nimellä Rådd-djuret. Rådd tarkoittaa suomeksi sotkua, eli Rådd-djuret on siis "sotkueläin".

Nipsun äiti on Sosuli (ruots. Sås-djuret). Nipsu on perinyt äidiltään ulkomuodon. Hosuli ja Sosuli keräävät nappeja.

Hosuli ja Sosuli hääpäivänään.

Nipsun onnellinen jälleennäkeminen vanhempiensa kanssa.

Nipsun setä on Fredrikson. Fredrikson on Hosulin setä ja huolehtii Hosulista.

Fredrikson.

Nipsun isovanhemmat eli Hosulin vanhemmat katosivat suursiivouksessa. Hosulin äidistä ei tiedetä mitään, mutta isä oli runoilija. Fredrikson nimeää laivansa Merenhuiskeeksi kadonneen veljensä runokokoelman mukaan.

Fredriksonin kadonnut veli ja runokirja.

Nämä asiat selviävät siis Muumipapan urotyöt -kirjasta. Vielä on kuitenkin yksi lähde Nipsun sukulaisiin. Muumipeikko-sarjakuvassa Hosulin kosinta esiintyy nimittäin myös Hosuli-niminen hahmo, mutta hänpä ei olekaan kirjojen Hosuli vaan täysin toinen hahmo. Kirjojen Hosuli on ruotsiksi Rådd-djuret (englanniksi Muddler), mutta sarjakuvien Hosuli taasen ruotsiksi Klått-djuret (englanniksi Fuddler). Jaakko Anhava tietää Onnimanni-lehden artikkelissaan kertoa, että "Klått-djuret - - sai nimen Sottuli Turun Sanomien 70-luvun suomennoksessa. Myöhempi suomentaja Juhani Tolvanen on sekoittanut henkilöt ja antanut niille saman nimen."

Kun Muumipappa tapaa sarjakuva-Hosulin, hän tuumii tämän muistuttavan kirja-Hosulia, jonka sarjakuva-Hosuli julistaa isäkseen. Hieman sekavaa, mutta voisiko tästä kaikesta päätellä, että Nipsulla on siis myös veli? Sarjakuvien Hosuli on naimisissa Suska-nimisen hahmon kanssa, joten Nipsulla saattaa olla myös käly.

Sarjakuva-Hosuli.

Sarjakuva-Hosuli ja Suska.

1 kommentti:

  1. se on sottuli siinä viimeisessä kuvassa ja toisiksiviimeisessä

    VastaaPoista