keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Tove Janssonin äiti Signe Hammarsten-Jansson

Signe piirtää Tukholmassa 1900-luvun alussa.

Tove Janssonin äiti oli kuvataiteilija Signe Hammarsten-Jansson (1882-1970).

Signe ampuu ja ratsastaa.

Signe Hammarsten-Jansson syntyi ruotsalaiseen pappissukuun. Signen isä oli hovisaarnaaja Fredrik Hammarsten ja äiti Elin Hammarsten (o.s. Emanuelsson). Perheessä oli kuusi lasta. Signen sisaruksista kolme oli opettajia, yksi insinööri ja yksi lääkäri. Signe oli perheen ainoa taiteilija, mutta opiskelipa hänkin itsellensä piirustuksenopettajan ammatin.

Ruotsin partiotyttöliikkeen perustajat. Signe keskellä.

Signe oli nuorena hurjapää. Hän oli taitava ampuja ja rohkea ratsastaja ja esiintyi sirkuksessakin vakituisen ratsastajattaren loukattua jalkansa. Kahden opiskelijakaverinsa kanssa Signe perusti Ruotsin partiotyttöliikkeen. Kolmikko tunnettiin nimillä Ham, Sam ja Jafet (nimet Raamatusta Nooan poikien mukaan). Tästä lähtien Signe tunnettiin Hamina, ja Ham oli myös hänen taiteilijanimensä.

Signen omakuva 1910.

Signe tapasi tulevan miehensä, suomalaisen kuvanveistäjän Viktor Janssonin, Pariisin-matkallaan. Vuonna 1914 Signe muutti miehensä perässä Suomeen ja vietti siellä loppuelämänsä. Suomen kieltä Signe tosin ei koskaan oppinut kunnolla.

Signen karikatyyreja aviomiehestään Viktor Janssonista.

Kuvanveistäjäaviomiehen tulot eivät olleet selviö, ja Ham olikin perheen elättäjä. Ham teki todella mittavan uran kuvataiteilijana ja graafikkona. Hän teki kirjankansia, novellien ja romaanien kuvituksia, pilapiirroksia, karikatyyrejä, arvopapereita, vesileimoja, postimerkkejä, ex libriksia ja adresseja. Signe jäi eläkkeelle 80-vuotiaana mutta piirsi vielä senkin jälkeen.Signen piirros vauva-Tovesta sekä itsestään Toven kanssa.


Signe on Muumimamman esikuva, ja hänellä ja Tovella oli erittäin lämpimät ja läheiset välit. Signeä on kuvailtu persoonallisuudeksi, jossa yhdistyvät älykkyys, korkea moraali, taito kuunnella kanssaihmisiä ja taito vaieta, kun oli tarpeen. Toven veli Per Olov on kertonut näin: ”Äitini Ham opetti minut suunnistamaan tuulen, pilvien, muurahaiskekojen ja puiden rungoissa kasvavan sammalen avulla, hiihti usein perässäni, antoi anteeksi kaikki tuhmuuteni ja säiteili rauhallista, luottamusta herättävää muumimammamaista lämpöä."

Signen tekemä kaarnalaiva Per Olov Janssonin kädessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti