keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Tove Janssonin isä Viktor Jansson

Viktor Jansson vuonna 1914.

Tove Janssonin isä oli kuvanveistäjä Viktor Jansson (1886-1958).

Viktor Jansson ateljeessaan 1910-luvulla.

Viktor Jansson tuli porvarillisesta suvusta, jossa ei aiemmin ollut taiteilijoita. Viktorin isä oli lyhyttavarakauppias Julius Viktor ja äiti Hanna Jansson (o.s. Karlsson). Viktor oli perheen esikoinen ja vietti ensimmäiset viikkonsa keskoskaapissa. Kaksoissisar kuoli viiden kuukauden ikäisenä. Viktorilla oli kaksi pikkuveljeä, joista ensimmäinen oli nimeltään Julius ja toinen menehtyi vauvaiässä. Viktorin isä taasen kuoli 29-vuotiaana, minkä jälkeen Viktorin äiti jatkoi miehensä liikettä. Viktorin veli kirjoitti ylioppilaaksi, mutta Viktor ei päässyt ylioppilaaksi vaan menestyi heikosti koulussa.

Viktor Jansson äitinsä kanssa.
Viktor Jansson ryhtyi taiteilijaksi. Hän opiskeli Ateneumissa kuvanveistäjäksi. Vuonna 1908 Viktor lähti Pariisiin opiskelemaan. Siellä hän tapasi tulevan puolisonsa, ruotsalaistaiteilija Signe Hammarstenin. Pari meni naimisiin, muutti Suomeen ja sai kolme lasta.

Viktor Jansson kaverinsa Alvar Cawenin kanssa Pariisissa 1908-1909.

Vuonna 1918 syttyi Suomen sisällissota. Viktor taisteli vapaaehtoisena valkoisten puolella tammikuusta kesäkuuhun, jolloin hänet kotiutettiin. Viktorin kerrotaan olleen sodassa jopa yltiömäisen rohkea. Kerran hän juoksi luotien ohi viuhuessa pellon poikki hakemaan lisää panoksia. Sota jätti Viktoriin lähtemättömän jäljen. Signe-vaimon mielestä sota pilasi hänen miehensä. Sodan jälkeen puhjenneet kieliriidat katkeroittivat Viktorin mieltä vielä entisestään. Sodan jälkeen Viktor ei nauranut juuri koskaan ja oli synkkämielinen ja pessimistinen. 

Viktor Jansson musisoi.

Viktor Jansson oli melkoinen persoona. Hän rakasti myrskyjä, ukkosta ja pieniä katastrofeja. Silloin hänestä kuoriutui esiin iloinen ja hauska mies. Viktor oli vanhan ajan boheemi taiteilija, joka soitti haitaria ja balalaikaa ja järjesti kotona hilpeitä hippoja. Per Olov on kertonut näin: ”Isäni Faffan ei ollut minulle kuvanveistäjä vaan se, joka löysi parhaat sienipaikat, tiesi kaikki kurssit, joiden mukaan suunnistaa ahvenkareille, veti pitkääsiimaa ja kiskoi vedestä haukia, osasi nylkeä ankeriaan, oli paras kaveri kaikkien luotsiasemien luotsien kanssa ja, mikä parasta, rakasti rajuilmoja.” Muumipappa on perinyt Viktor Janssonilta rakkauden merta, ystäviä, myrskyä ja viskiä kohtaan.

Viktor Jansson Taiteilijaseuran juhlissa.

Viktor Jansson tunnettiin tutummin Faffan-nimellä. Tämän lempinimensä Viktor Jansson sai jo kouluaikoina. Hän näytti liikunnanopettajan mielestä vanhalta ukolta hyppiessään kömpelösti trampoliinilla, ja niin koulukaverit alkoivat kutsua Viktoria Faffaniksi ('vaari, ukko').

Viktor Janssonin teos Tytön pää esittää Tovea.

Monet Viktor Janssonin veistokset ovat klassisia naisfiguureja. Kuuluisimpia patsaita ovat muun muassa Tampereen vapaudenpatsas ja Helsingin Convolvulus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti