perjantai 13. marraskuuta 2015

Vinssi

Muumipapalla on takanaan villi menneisyys. Yksi hänen poikamiesaikojensa vanhoista ystävistä on Vinssi, ruotsiksi Wimsy. Vinssi esiintyy laskujeni mukaan vain kahdesti Muumipeikko-sarjakuvassa. Kyseessä on silti sangen mieleenpainuva hahmo. Vinssi on rento iloittelija ja huoleton elämästä nautiskelija, joka saa Muumipapan unohtamaan velvollisuutensa ja vastuunsa. Vinssi saapuu sarjakuvissa aina parahiksi tuulettamaan Muumipapan konservatiiviseksi muuttunutta elämäntapaa.

Vinssi tekee ensiesiintymisensä sarjakuvassa Muumit ja velvollisuudentunto. Muumipapan on vallannut velvollisuudentunto, ja hän perustanut yrityksen luolaan. Muumipappa luuleekin sisään astuvaa Vinssiä asiakkaaksi. Vinssi tervehtii vanhaa ystäväänsä: Haa! Vanha merirosvo! Muumipappa vastaa: Vinssi, vanha veijari! Vinssin tervehdyksestä voidaan päätellä, missä merkeissä nämä kaksi heppua ovat tutustuneet. Muutamia muitakin vihjeitä kaverusten menneistä seikkailuista annetaan Vinssin lyhyiden esiintymisten aikana.

Muumit ja velvollisuudentunto -sarjakuvassa
Vinssi vapauttaa Muumipapan ikävistä velvollisuuksista.

Muumipappa on menossa hienoihin juhliin ja tapaa sattumalta Vinssin.
Yhdessä kaverukset viettävät ikimuistoisen illan
Muumipeikko ja kultainen häntä -sarjakuvassa.
Muut vieraat paheksuvat kaksikon elämäniloa.

Muumipappa muistelee nostalgisena menneitä,
ja Vinssi muistuttaa, että yhä voi luoda uusia hauskoja muistoja
Muumipeikko ja kultainen häntä -sarjakuvassa.

Vinssi nukkuu mieluummin pöydän alla kuin sängyssä
Muumipeikko ja kultainen häntä -sarjakuvassa.

Muumipeikko-sarjakuvassa Vinssi näyttäytyy säännöistä piittaamattomana vapaana sieluna. Kuulostaako tutulta? Vaarallinen matka -kuvakirjassa Vinssi tekee paluun ja pelaa korttia toisen samankaltaisen hahmon, Nuuskamuikkusen, kanssa luolassa. Tosin Vaarallinen matka -kirjassa Wimsy onkin suomennettu Tompaksi: Tulen ääressä Nuuskamuikkunen ja Tomppa korttia lyövät.

Tomppa ja Nuuskis kortinpeluussa
Vaarallinen matka -kuvakirjassa.

3 kommenttia:

  1. Fun fact: hahmoa on kutsuttu myös toisella nimellä, nimittäin Weijoksi, varhaisemmissa suomennoksissa sarjakuvasta.

    VastaaPoista
  2. Mulla on sellanen muumi-aiheinen t-paita jossa on Vinssin kuva. Kaikki aina kysyy multa että kuka se on, niin nyt voin aina näyttää tän artikkelin :D

    VastaaPoista
  3. Vinssi esiintyy myös tarinassa Muumipappa ja vakoojat, jossa Pappa ja Vinssi menevät vierailemaan vanhassa lastenkodissa, mutta päätyvät salaisiksi vakoojiksi. Hauska tarina. Tekee siis Vinssin kolmannen sarjakuva esiintymisen.

    VastaaPoista