tiistai 4. heinäkuuta 2017

Muumien meriseikkailu

Meri on Muumi-tarinoissa hyvin tärkeä elementti. Muumipeikko merillä -sarjakuvassa (1959) muumiperhee lähtee todelliseen meriseikkailuun. Toven ja Larsin käsikirjoittama ja Toven piirtämä on viihdyttävä, muumimainen tarina.

Tuu-tikki ehdottaa muumiperheelle laivan rakentamista, ja tähän toimeen ryhdytäänkin päämääränä merimatka.Muumipeikko merillä on muuten toiseksi viimeinen Toven tekemä Muumipeikko-sarjakuva. Seuraava hauska strippi osoittaa sen, miten mainioksi Toven (ja apuri Larsin) käsikirjoitustaidot olivat vuosien aikana kehittyneet: vitsiä osattiin repiä mistä vain.Sarjakuvan tutut hiirulaiset iloitsevat muumien lähdöstä. (Yksi ihanimpia yksityiskohtia Muumit Rivieralla oli muuten mielestäni se, että sarjakuvan sympaattiset hiiret pääsivät parrasvaloihin!)


Toven mökillä on samankaltainen lappu:


Tove kierrätti samoja tarinanpoikasia monissa Muumi-teoksissaan. Muumipeikko merillä -sarjakuvassa nähdään samanlainen episodi kuin Muumipapan urotyöt -kirjassa (1950), jossa Hosuli maalaa Merenhuiskeen ei kovin onnistuneesti. Tuu-tikin tapaisia lausemuotoja tapailee tällöin Fredrikson Hosulille. Veneen maalaus on kierrätetty myös 1990-luvun Muumilaakson tarinoita -tv-sarjaan, jossa maalattiin Seikkailu-venhettä sangen sottaisesti (alkuperäisessä Taikurin hattu -kirjassa Seikkailua ei maalata).Jotain samaa on Taikurin hattu -kirjastakin napattu sarjakuvaan: laivan kastaminen! ("Purjehtiminen veneellä, joka ei ole kunnolla kastettu, saattaa merkitä onnettomuutta!" - Taikurin hattu) Sarjakuvassa ylevä kastamishetki tosin on muutettu humoristiseksi aitoon Muumipeikko-sarjakuvan tyyliin; Muumipappa ei halua tuhlata viimeistä viskipulloaan.


Muumipapan urotöistä on lainattu myös vesillelaskun drontti Edvardin aiheuttaman hyökyaallon muodossa.


 Muumimamma vesillelaskussa:


Muumipapan guilty pleasure:


Laivaan on eksynyt mukaan runoilija, johon Niiskuneiti tapojensa mukaan ihastuu ja joka on muille kauheaksi vaivaksi. Tuu-tikki ei lämpene runoilijalle.


Runoilijan tehtävä Muumipeikko merillä -sarjakuvassa on sama kuin Hemulin tädillä Muumipapan urotyöt -romaanissa: yllätyshyökkäyksen tekevä tahmatassulauma vie hänet mennessään.


Yksi tahmatassu jää laivaan.Muumipapan urotöistä on lainattu pilvissä ajelehtiminen.


Saavutaan maihin. Tahmatassu on juuri saanut uudet hampaat, ja nahka maistuu.


Muutkin tekevät olennaisia ostoksia.


 Merirosvot hyökkäävät, mutta muumit perivät voiton taistossa:


Muumit pelastavat merirosvot heidän uppoavasta Bloody Marystaan omalle Taifuuni-laivalleen. Merirosvot ja muumit alkavat yhteiselämä laivalla.


Lopulta muumit ottavat hatkat laivalta ja palaavat Muumilaaksoon.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti