tiistai 4. heinäkuuta 2017

Muumilaakson uudet tuulet

Peräti kolmessa Tove Janssonin piirtämässä Muumipeikko-sarjakuvassa Muumilaaksoon saapuu jokin uusi aate, joka saa laakson asukkaiden elämän sekaisin. Nämä sarjakuvat ovat Aloitamme uuden elämän (1956), Yhdistyselämää Muumilaaksossa (1957) ja Muumipeikko ja velvollisuudentunto (1958).
Uudet aatteet aiheuttavat kommelluksia ja monia huvittavia hetkiä. Uusien aatteiden huuma päättyy yhtä nopeasti kuin alkoikin, ja Muumilaaksossa palataan takaisin normielämään. Sarjakuvissa nauretaankin liikkeille ja aatteille ja niistä hurmioituville ihmisille - joskin sarjakuvat myös osoittavat, miten helppoa (ja inhimillistä) hurahtaminen on. Sarjakuvat myös alleviivaavaat muumifilosofiaa.

Usein aatteisiin vajoavat erityisesti impulsiiviset hahmot kuten Niiskuneiti ja Muumipappa. Muumimamma ja Muumipeikko seuraavat usein muiden touhua sivusta (poikkeuksena Yhdistyselämää Muumilaaksossa) ja edustavat maalaisjärkeä. Nipsu ja Haisuli taasen yrittävät hyötyä uusista aatteista bisnesmiehen vainulla.

Aloitamme uuden elämän

Profeetta on saapunut Muumilaaksoon ja julistaa vapaan elämän ihanuutta. Muumipappa muuttaa puuhun asumaan, ja Niiskuneiti alkaa deittailla muita miehiä.
Meininki Muumilaaksossa muistuttaa hippeilyä (vuosia ennen hippiliikkeen syntyä!). Vangit vapautetaan, heidän joukossaan Haisuli, joka lähtee heti tuhmuuksien tielle ja innostaa mukaansa Muumipapan, joka alkaa keitellä "Manhattanin dynamiittia".
Tosin vapaassa elämässäkin on heikot puolensa: kotipolttoinen aiheuttaa vatsakipua ja päänsärkyä, ja puussakin on kylmää ja epämukavaa...Muumimamma ja Muumipeikko katselevat toisten touhua ihmetellen - ja etsivät itsekin vapautta omalla persoonallisella tavallaan.Sitten saapuu uusi profeetta, joka julistaa syntiä, katumusta ja rangaistuksia - ja viesti menee kansaan kuin häkä.

Profeetat alkavat tapella keskenään, mutta Muumimamma palauttaa rauhan ja maalaisjärjen.


Aloitamme uuden elämän nauraa ideologioille ja ehdottomuuksille. Lopulta se elämä, jota muumit elivät ennen mullistuksia, osoittautuu parhaimmaksi.


Yhdistyselämää Muumilaaksossa 

Muumilaaksossa perustetaan ahkerasti erilaisia yhdistyksiä. Muumipapan & kavereiden oppositioyhdistyksessä pidetään hauskaa, Vilijonkan yhdistyksessä juorutaan ja ommellaan, Haisulin & gangsterikamujen yhdistys tekee rikoksia, poliisimestarin vapaaehtoinen poliisikunta pitää yllä järjestystä...


Muumimamma ei osaa sanoa ei ja päätyy jäseneksi sekä Haisulin että poliisimestarin yhdistykseen. Tähän probleemaan Muumimamma toteaa: "On vaikea olla uskollinen kaikille ystävilleen." Lisäksi Muumimamma päätyy Muumipapan oppositioyhdistyksen uskotuksi ja nakitetaan Vilijokan hyväntekeväisyysyhdistykseenkin.

Villien käänteiden jälkeen Muumimamman kaksoiselämä selviää.

Lopussa Muumimamma perustaa oman yhdistyksensä, Muumiyhdistyksen, ja saa kuulla Haisulilta hienon tunnustuksen.Muumipeikko-sarjakuville tyypillinen kierrätettyä juonenpätkä on Taikurin hattu -kirjasta tuttu Muumimamman käsilaukun katoaminen. Kokonaisuutena Yhdistyselämää Muumilaaksossa -sarjakuvassa on jouhevasti etenevä juoni. Ihmisyyden erheet ovat jälleen Toven lempeän joskin terävän naurun kohteena. Yhdistyselämää Muumilaaksossa on muutenkin virkistävä sarjakuva, koska Muumimamma on päähenkilö.


Muumipeikko ja velvollisuudentunto

Yhdistykset tekevät paluun Muumilaaksoon sarjakuvassa Muumipeikko ja velvollisuudentunto. Velvollisuusyhdistyksen edustaja suomii muumeja velvollisuudentunnon puutteesta. Pitäisi tehdä töitä, ansaita rahaa, toimia yhteiskunnalle järkevällä tavalla... Muumipappa pyrkii sytyttämään velvollisuudentuntoa perheeseensä, mutta se ei aluksi oikein idä muumiperheessä.


Tässä sarjakuvassa koko muumiperhe haksahtaa velvollisuudentuntoon: Muumipappa perustaa oman yhtiön, Niiskuneiti hommaa sihteerin töitä, Muumipeikko yrittää kehittää persoonallisuuttaan, Muumimamma siivoaa liikaa. Mymmeli, joka on kaikissa näissä sarjakuvissa muoti-ilmiöiden eturintamassa, perustaa lastenkodin.


Maalaisjärkeä edustaa Nuuskamuikkunen.Lopulta kapina herää ja muumit saavat takaisin toimivan elämänasenteensa.
Tässäpä hyvä neuvo kesälomalaisille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti