maanantai 3. heinäkuuta 2017

Tove Janssonin veljet Per Olov Jansson & Lars Jansson

Tove Jansson pikkuveljiensä kanssa.

Tove Janssonilla (1914-2001) oli kaksi veljeä: Per Olov Jansson (1920-2019) ja Lars Jansson (1926-2000). Lapset syntyivät siis Janssonien kuuden vuoden välein. Tässä tekstissä esittelen Toven veljet. Mukana on myös kuvia Tovesta veljiensä kanssa.


Isosisko Tove ja pikkuveli Per Olov vuonna 1922.

Tove Janssonin vanhempi pikkuveli Per Olov "Prolle"/"Peo" Jansson (1920-2019) oli ammatiltaan valokuvaaja ja kirjailija. Per Olovkin on lainannut lahjojansa Muumi-taiteelle; Outo vieras Muumitalossa -kuvakirja on nimittäin kuvitettu hänen valokuvillaan.
 
Per Olovin kirjallista tuotantoa ovat seuraavat teokset: Ung man vandrar allena (1945), Bok med lyckli slut (1946), Doktor Berglind besluter bli gammal (1948). Per Olov on tehnyt myös käännöksiä.

Per Olov on kuvaillut elämäänsä näin: "Synnyin taiteilijaperheeseen 1920, halusin kirjailijaksi. Sodan aikana toimin joukkueenjohtajana, kirjoitin korsussa novelleja, haavoituin kahdesti. Talvisin kamera roikkui oksasta korsun ulkopuolella, haavoittui siellä lievästi kranaatinsirpaleesta, ja joutui lopulta vihollisen haltuun kesällä 1944. Sillä otetut kuvat täyttivät kauniin albumin, jonka olen lahjoittanut Valokuvamuseolle. 1945 julkaisin ensimmäisen kirjani, novellikokoelman, joka sai hyvät arvostelut, mutta möi huonosti. Kirjan perusteella minut kutsuttiin Svenska författareföreningenin jäseneksi, vuotta ennen sisaruksiani Lassea ja Tovea, jotka olivat kirjoittaneet ”vain” lastenkirjoja. 1946 voitin yhteispisteillä Ruotsin FOTO-lehden Kuukauden kuva -kilpailun, johon otti osaa kuvaajia kaikista pohjoismaista, ja ammatinvalinta oli sitä myöten selvä. Luin Vilho Setälän kirjan Valokuvaus – olin valokuvaaja! Nimitys valokuvataiteilija oli vielä tuntematon. Ne ammattikuvaajat, joilla oli taiteellista kunnianhimoa hakeutuivat harrastelijoiden kerhoihin, kilpailivat ja osallistuivat kansallisiin ja kansainvälisiin näyttelyihin. Tämä toiminta tuli minulle tärkeämmäksi kuin ammattityö. 1954 minusta tuli urheilusukeltaja – voidakseni kuvata veden alla ja löytääkseni aarteita vanhoista hylyistä. 1960 aloitin Lassen ja Peter-poikani kanssa pitkän uran sukeltavana kullankaivajana Ivalojoella. Valmistin YLE:lle filmin työstämme imuruoppaajalla joen pohjassa. Vaimoni Saga kuoli 1989 pitkän sairauden uuvuttamana. 1990-luvulla otin taas yhteyden AFK:hon luovan valokuvauksen puitteissa. Sen jälkeen olen pitänyt lukuisia näyttelyitä ja julkaissut kirjan Valolla piirtäjä – Teckna, men med ljus." (Tekstin lähde)

Suhdettaan isosiskoonsa Per Olov on kuvaillut näin: ”Mitä Toveen tuli, en ollut lainkaan kateellinen siitä, että hän oli parempi piirtämään ja kirjoittamaan ja että hänellä oli vilkkaampi mielikuvitus, mutta se minua raivostutti, että hän ui minua paremmin.”

Lisää kuvia Tovesta ja Per Olovista:

Tove ja Per Olov todennäköisesti 1940-luvulla.

Tove venheessä veljensä Per Olovin ja tämän lapsen kanssa.Pikkuveli Lars ja isosisko Tove.

Tove Janssonin nuorempi pikkuveli Lars "Lasse" Jansson (1926-2000) oli ammatiltaan sarjakuvataiteilija ja kirjailija.

Lars on Muumi-dynastian toiseksi tärkein henkilö isosiskonsa Toven jälkeen, sillä Lars teki Muumipeikko-sarjakuvaa vuosikymmeniä (ensin avusti Tovea, sitten kokonaan yksin). Lisäksi Lars toimi Moomin Charactersissa, valvoi Muumilaakson tarinoita -tv-sarjan tekoa ja kirjoitti myös laulunsanoja Muumi-lauluihin. Juhani Tolvanen nimittää Tove ja Lars Janssonia kirjassansa osuvasti "muumisisaruksiksi" - tekiväthän he paljon yhteistyötä muumien parissa. Tovella ja Larsilla oli muutakin taiteellista yhteistyötä: 1940-luvulla Lars ja Tove kirjoittivat yhdessä Garm-lehden runomuotoisia kronikoita. Lars Janssonin tytär Sophia Jansson jatkaa Muumi-dynastiaa ja toimii Moomin Charactersin taiteellisena johtajana.

Ei-muumi-tuotantoakin Lars Janssonilla oli. Lars julkaisi ensimmäisen romaaninsa jo 15-vuotiaana. Hän kirjoitti monta kirjaa: Skatten på Tortuga (1941), Härskaren (1945), …och ändå gryr dagen (1946), Jag är min egen oro (1950), Västvart med Gyllene Hinden (1950), Ljuva hem... (1951), En ring för mycket (1952), Fem tusen pund (1967) 
Muumisisarukset Lars ja Tove.
Tässä upea kuvasarja Tovesta ja Larsista vuodelta 1978:


1 kommentti: