keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Uusi muumimusiikki

Muumeista on tehty lauluja 1950-luvulta lähtien. Tove Jansson on sanoittanut kymmeniä muumilauluja, joita ovat säveltäneet Erna Tauro ja muutamat muutkin säveltäjät. Muutkin tekijät ovat kuitenkin tehneet muumimusiikkia. 1990-luvun muumibuumista lähtien Suomessa on levytetty paljon uusia muumilauluja. Tässä blogitekstissä esittelen tätä "uutta muumimusiikkia" eli sellaisia muumilauluja, joiden tekemiseen ei Tove Jansson ole osallistunut vaan joka on siis aivan muiden tekijöiden käsialaa.


Toivo Kärjen ja Reino Helismaan muumilaulu

Toivo Kärjen säveltämä ja Reino Helismaan Muumipeikon laulu ei oikeastaan ole "uusi" laulu, sillä se ilmestyi jo vuonna 1956. Herttaisessa laulussa Muumipeikko esittelee rakkaimpansa. Ritva Mustonen levytti laulun.

Laulunsanat Muumipeikon lauluun!


P. A. L. Kartnerin muumilaulut

Muumilaakson tarinoita -tv-sarjan tunnusmusiikki ja Muumipeikko ja pyrstötähti -elokuvan laulut ovat hollantilaista alkuperää. Laulut sävelsi ja sanoitti hollantilainen P. A. L. Kartner. Suomennokset lauluihin teki Jertta Ratia-Kähönen, tv-sarjan ja elokuvan suomenkielisten versioiden kääntäjä ja ohjaaja. Ruotsinnokset lauluihin teki Marita Elisabeth Lindqvist. Kaikki Kartnerin laulut on Suomessa esittänyt rakastettu laulaja Benny Törnroos, joka on pehmeällä äänellä johdattanut Suomen lapsia muumien pariin jo vuosikymmenien ajan. Törnroos on levyttänyt Kartnerin laulut sekä suomeksi että ruotsiksi.

Lasten ikioma Muumi (1992) sisältää 14 raitaa: 13 laulua ja yhden sadun (Noidan loitsu). Mukana ovat myös tv-sarjan alku- ja lopputunnari: Käy Muumilaaksoon  ja Hei muumit. Muumi 2 (1993) sisältää myös 14 raitaa, joista kaksi on satuja (Muumitarina 1, Muumitarina 2) ja kolme on elokuvalauluja: Muumien kaunis maa, Rohkeus voittaa ja Jo taivas sineen pukeutuu. Näistä lauluista on koottu myös kokoelmalevy Parhaat muumilaulut (2002). Min egen mumin (1992) sisältää 14 laulua.

Laulunsanat Kartnerin lauluihin (suomeksi)!

Dennis Livson, Tove Jansson, Benny Törnroos ja kultalevyt 1993.

Benny Törnroos muumikeikalla 2017.

Heikki Mäenpään muumilaulut

Laulaja-lauluntekijä Heikki Mäenpää teki 1990-luvulla upean muumilevyn Uusi laulu Nuuskamuikkuselle (1994), joka sisältää kahdeksan ihanaa uutta muumilaulua. Mäenpää on myös säveltänyt musiikkia moneen eri muuminäytelmään sekä tehnyt muumiaiheista musiikkia Tampereen Muumilaaksoon. Kaunis Vedessä paperilaiva -laulu esitettiin vuonna 1994 Toven 80-vuotissynttäreillä.

Laulunsanat Mäenpään lauluihin! Mäenpään laulut YouTubessa!

Heikki Mäenpää muumikeikalla 2017.


Markku Anttilan muumilaulut

Markku Anttila on tehnyt musiikkia Muumimaailmaan kahden levyn verran: Muumimaailman taikaa (1996) ja Muumimaailman taikaa 2 (2002). Anttila on säveltänyt laulut, joissa on Jussi Asun ja Jorma Torviaisen tekemät sanat. Levyillä laulaa mm. "virallinen muumilaulaja" Benny Törnroos. Lisäksi on ruotsinkielinen levy Den förtrollande Muminlandet (1996).


Timo Poijärven muumilaulut
Timo Poijärven säveltämiä ja sanoittamia muumilauluja on levyllä Muumipeikko ja pyrstötähti (2006). Osaan lauluista sävelen on tehnyt Ari Vainio.
Laulunsanat Poijärven lauluihin!


Soili Perkiön muumilaulut

Soili Perkiön säveltämiä ja Hannele Huovin sanoittamia muumilauluja ilmestyi levyllä  Muumiperheen lauluretki (2014).


Suurin osa uudesta muumimusiikista on ylipirteää ja helppoa musiikkia, josta on vaikea löytää kaikujakaan Tove Janssonin älykkäistä, ovelan humoristisista ja usein myös melankolisista muumilauluista.


Päivitys 22.8.2017: Juuri kun ehdin kritisoida uutta muumimusiikkia, ilmestyy aivan todella upeaa uutta muumimusiikkia: Jonne Valtosen Näkymätön lapsi -sarja, jonka voi kuunnella YouTubessa. Valtosen musiikkiteos on suurimmaksi osaksi instrumentaalimusiikkia, mutta kahdessa laulussa on myös sanat, jotka voi lukea täällä.

3 kommenttia:

 1. "Suurin osa uudesta muumimusiikista on ylipirteää ja helppoa musiikkia, josta on vaikea löytää kaikujakaan Tove Janssonin älykkäistä, ovelan humoristisista ja usein myös melankolisista muumilauluista. "

  Tämä on kyllä varmasti totta. Tosiaan 1990-luvun piirrettyä varten syntyi omat laulut, ja Anttilan laulut linkittyivät pitkälti Muumimaailman taikashowësityksiin, joita oli vanhassa Emmateatterissa.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Tämä ei oiken liity tähän mutta, huomasin nyt vasta kun isäni omistaa kaikki muumikirjat että yhdessä luki: 
  "Jounille 
  18.10.1996
  Tove Tuulikki"
  teksti oli ihan itsekirjoitettu koska toisellapuolella näkyi tussin jälki :"D Sitten omistamme ensipainokset parista muumikirjoista, sekä sen laivan joka oli Toven kotona.

  Isäni oikein kertoi että tunsi Toven ja Tuulikin sekä oli 75 vuotisjuhlilla.. Heh en tiennyt että isäni on ollut lempikirjailiani ystävä.

  VastaaPoista