tiistai 5. lokakuuta 2021

Tove Janssonin muumilaulut

Tove Jansson kirjoitti lukuisia lauluja ja runoja muumeista. Tässä tekstissä esittelen muumilyriikkaa. Selkeyden vuoksi käytän lauluista ruotsinkielisiä nimiä, mutta monet laulut on toki suomennettu, osa jopa usemman kerran. Suurimman osan lauluista on säveltänyt Erna Tauro, mutta muitakin säveltäjiä on. 


Laulut romaanista Kometen kommer (1946)

Tove kirjoitti kaksi runoa toiseen muumikirjaansa Muumipeikko ja pyrstötähti. Muumimamma laulaa lapsille Sov mina ungar. Juhlista kertoo Villerivallaresången.


Laulut romaanista Trollkarlens hatt (1948)

Kirjassa Taikurin hattu on yksi laulu, Morgonvisa.


Laulut romaanista Farlig midsommar (1954)

Vaarallinen juhannus -kirjassa kuullaan viimein sanat muumien legendaariseen lauluun Alla små djur slår rosett på sin svans.


Balen i Mumindalen 1956)

Balen i Mumindalen on ensimmäinen sävelletty muumilaulu.


Laulut romaanista Trollvinter (1957)

Taikatalvessa on monia hienoja lauluja. Muumipeikko kaipaa Nuuskamuikkusta (Har du mig gär igen) ja kesää (Mumintrollets arga sommarsång), Tuu-tikki riemuitsee talvesta (Tootickis vintervisa) ja keväästä (Tootickis vårsång), Tuu-tikki suree oravaa (Sången om den dödar ekorren / Sorgesång) ja manaa keskiyön kokkojuhlaa (Svart natt). Nämä laulut tekivät paluun tv-sarjassa Mumindalen (1973) Erna Tauron säveltäminä.


Laulut näytelmästä Troll i kulisserna (1958)

Tove Janssonin ja Erna Tauron legendaarisimmat muumilaulut ovat peräisin muuminäytelmästä. Kaikki kuusi laulua ovat jo moderneja klassikoita! Viidellä hahmolla on omat laulunsa: Mumintrollets visa, Lilla Mys visa, Fru Filifjonks sång, Misans klagolåt, Teaterråttan Emmas visdosmord. Lopuksi lauletaan Slutsång. Emma Klingenberg on löytänyt Vilijonkan laulusta julkaisemattoman säkeistön Toven arkistosta.


Runoja romaanista Pappan och havet (1965)

Muumipappa ja meri -kirjassa löydetään majakanvartijan runot “Det är så tomt på havet” ja “Den tredje oktober”.


Laulut tv-sarjasta Mumintrollet (1969)

Tähän tv-sarjaan Tove ja Lars tekivät yhdessä seitsemän laulua, jotka sävelsi tietenkin Erna Tauro. Yksi lauluista on perinteinen hahmolaulu eli Hosulin laulu (Rådd-djurets visa). Muut laulut ovat hieman omituisempia moraalipohdiskeluja tai muita tunnelmointeja kuninkaan ja muumiperheen arvomaailmojen ja elämänasenteiden törmätessä. Laulut ovat Det är ganska skönt, Kärlekens rosor, Lag och rätt, Si och så visan, Tango ja Varje kryp. Si och så visan on kierrätystä Toven ja Tauron aiemmasta laulusta vuodelta 1963.


Runot romaanista Sent i november (1970)

Muumilaakson marraskuussa Hemuli lausuu runon: Hemulens dikt.


Mumintrollets rövarvisa (1971)

Emma Klingenberg on löytänyt Mumintrollets rövarvisa -laulun Toven papereista. Laulu on jo kolmas versio vuoden 1963 Si och så visanista.


Laulut tv-sarjasta Mumindalen (1973)

Tv-sarjassa on viisi uutta laulua, joista vain yhden sanoitti Tove ja loput Lars. Tauro sävelsi laulut. Pikku Myy saa peräti kolme uutta laulua: Lilla Mys sång till vattentunnan, Lilla Mys egen visa - efter ett åskväder -, Mys äppelvisa. Loput laulut liittyvät jouluun. Niiskuneiti laulaa Har du gjort en present? -laulun, ja Nyyti laulaa Knyttenas julsångin.


Snusmumrikens visa (1982)

Nuuskamuikkusen laulu julkaistiin nuottina.


Laulut näytelmästä Vem ska trösta Knyttet? (1986)

Näytelmässä on kolme uutta laulua tärkeimmäille hahmoille, Mörölle, Tuitulle ja Nyytille: Mårrans klagosång, Knyttets visa, Skruttets visa.


Sekalaisia lauluja

Tovella on vielä neljä muumilaulua, joiden ajoitusta en tiedä. Näitä ovat Muminmammas visa ja Muminpappas visa sekä Stora äppelvisan / Mys äppelvisa. Emma Klingenbergin laululöytöihin lukeutuu Snörkfrökens visa eli Niiskuneidin laulu!

1 kommentti:

  1. Itselleni Toven Muumilaulut on todella rakkaita ja niitä on mahtavaa kuunnella. En myöskään malta odottaa, että joskus pääsen kuulemaan Snörkfrökens visan. Onko se muuten tarkoituksella Snörkfröken eikä Snorkfröken? Jos näin on niin laulu kiinnostaa minua entistä enemmän!

    VastaaPoista