maanantai 20. helmikuuta 2023

Muumien joulujuhla tv-sarjoissa

Tove Janssonin Kuusi-novellissa käsitellään ironisesti ja oivaltavasti joulua. Tarina on tulkittu riemukkaasti myös monessa tv-sarjassa. Keskitalvella Hemuli herättää muumit talviunesta valmistautumaan joulua varten. Muumiperhe ei ole aiemmin viettänyt joulua, joten he eivät tiedä, mikä joulu on ja miksi sen tuloon pitää valmistautua. Tiedonjyväsiä saadaan Kampsulta ja pieneltä nyytiltä, joka tulee vieraisille. Muumit hankkivat kuusen ja koristavat sen omintakeisesti, antavat kallisarvoisimmat tavaransa joululahjoiksi ja kokkaavat murkinaa. Illalla pimeässä muumiperhe värjöttelee kuusen luona ulkona ja toteaa, että ehkä joulu ei olekaan niin vaarallinen. Muumilaakson pikkuotukset tulevat ihailemaan muumien joulujuhlaa, ja muumiperhe päättää lahjoittaa joulun kuusineen, lahjoineen ja ruokineen pikkuolennoille. Itse muumiperhe kömpii takaisin talviunille.


Mumindalen-tv-sarjassa Kuusi-novellin tarina kerrotaan kahdessa jaksossa. Tämä on paras tulkinta joulutarinasta, huumori on juuri oikeanlaista! Muumipappa riipii Kampsulta joulun merkitystä hermostuksissaan, ja muumit hössöttävät juuri sopivasti joulusta.Muumien maailma -tv-sarjassa tarina kerrotaan herttaisesti mutta hieman muunneltuna. Esimerkiksi Niiskuneiti puuttuu jaksosta. Tässä Kuusi-novellin versiossa on eniten joulun taikaa ja lämpöä.Muumilaakson tarinoita -tv-sarjassa joulutarina kerrotaan uskollisesti mutta laimeasti. Novellin ironia puuttuu.
Joulun tähtitarinoita -tv-ohjelmassa (yhteispohjoismaisessa "Samu Sirkan joulussa") tarina kerrotaan jokseenkin uskollisesti. Kampsu tosin on vaihtunut Vilijonkkaan, mikä on toimiva muutos, koska Vilijonkka on Kampsua tunnetumpi hahmo mutta samanhenkinen. Mukana on myös slapstick-huumoria eli samaa tyyliä kuin uudessa Muumilaakso-tv-sarjassa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti